Seizoen vol hoogtepunten voor Femke Bol

Atletiek Roberto Cancian

De negentienjarige atlete Femke Bol is volop in voorbereiding richting de wereldkampioenschappen atletiek in Doha. Na haar gouden medaille, op de 400meter horden tijdens de Europese kampioenschappen U20 in Zweden in juli van dit jaar, staat zij continu in de belangstelling van zowel nationale – als internationale pers. De WK in Doha vinden plaats van vrijdag 27 september tot en met zondag 6 oktober.

Het is de eerste keer dat de wereldkampioenschappen Atletiek, die voor de 17de keer plaats vindt, in een golfstaat worden georganiseerd.

De uit Amersfoort afkomstige atlete ondergaat het allemaal rustig maar op de baan gaat zij steeds harder. In het tweede weekend van augustus kwam Femke Bol aan de start bij de Europese kampioenschappen voor landenteams in het Noorse Sandnes. Op de 400m horden liep de 19-jarige atlete een sterke finale waarin ze als tweede eindigde in een tijd van 56.97 seconde. ‘Het zijn drukke weken maar wel hele leuke weken’, geeft de student Communicatiewetenschappen aan de Wageningen University & Research aan.

 

NK atletiek

Eind juli kwam Bol ook in actie tijdens de Nederlandse kampioenschappen atletiek in Den Haag. Niet op de 400meter horden, de discipline die ze dit jaar zo succesvol naar haar hand zet, maar op de 200meter. Het werd een veredelde trainingswedstrijd waarin ze uiteindelijk als zesde over de streep kwam in de finale. ‘De donderdag daarvoor was ik pas teruggekomen uit Zweden nadat ik bij de Europese kampioenschappen U20 had mee gedaan in Borås. Daarom heb ik bij het NK in Den Haag alleen de 200meter gelopen. Vooral leuk en daarnaast ook goed om aan de snelheid te werken’, gaf ze direct na haar wedstrijd aan.

 

Borås

‘Dit voorjaar ben ik eerst drie en een halve week op training in Florida geweest, daarna volgden veel internationale wedstrijden in onder meer Japan met de nodige jetlag er bij’, glimlacht ze. De focus was de weken daarna op de EK U20 in Borås gericht, een plaats ten oosten van Gothenburg. Daar viel alles op zijn plaats voor de pas 19-jarige Femke Bol. ‘Ik was in de eerste instantie al blij dat ik naar Zweden mocht. Nadat ik bij de meeting in Genève eind juni onverwacht op de 400meter horden de WK-limiet liep voor Doha, werd ik in Zweden één van de favorieten.’ Een rol die ze volledig waar wist te maken door na drie races in de finale het goud voor zich op te eisen. ‘Na de series moest ik naar de dopingcontrole zodat het allemaal wat anders liep dan gepland. Eigenlijk had ik namelijk nog bij andere wedstrijden wilde kijken.’ Na een goede nachtrust plaatste Femke Bol zich voor de finale waarna een enigszins onrustige nacht volgde. ‘Ik had moeite om in slaap te komen maar wist dat het nog maar één dag was en dat ik moest gaan genieten. De finale zelf ging prima. Tot 250 meter wilde ik vooral mijn eigen race lopen om vanaf die plek te strijden tegen de rest. De andere atleten liepen echter allemaal achter me. Het is cool om zo te lopen en je niet te laten opjagen en je druk te maken om verwachtingen.’

 

Laatste meters

Bol weet dat ze ijzersterk is op de laatste meters. Waar de meeste atleten last krijgen van verzuring, weet de eerstejaars studente dat zij daar doorheen kan lopen. ‘Als 15-jarige merkte ik al dat ik goed door de verzuring heen kon lopen en ik het zowel fysiek als mentaal kon opbrengen om alles er uit te halen.’ Een wapen dat haar van extra munitie voorziet. Bovendien laat ze zich niet snel gek maken. Ze is rustig, nuchter, goedlachs en op de baan onverstoorbaar. ‘In de serie, tijdens het EK in Zweden, startte ik vanuit baan acht maar zag ik ook niemand onderdoor komen. Na de laatste horde zie ik het dan wel.’

Ze vertelt het allemaal redelijk onbewogen hoewel ze op de baan zelf niets aan het toeval overlaat. Op vijfjarige leeftijd stond Femke Bol al op de atletiekbaan nadat haar broer haar was voorgegaan. ‘Ik merkte dat ik toch goed op de sprint was. Tot dit jaar heb ik vooral de 400 meter gelopen. De races over de 400meter horden duren iets langer wat in mijn voordeel is.’ Door haar lengte, Femke Bol is 1m84, is het vooral zaak om laag over de hordes te springen en zo nog meer tijdwinst te boeken. ‘Ik weet dat het nog sneller kan’, lacht ze.

Nu is het dus toewerken naar de wereldkampioenschappen in Doha. ‘Op de 400 meter vlak moet ik nog een seconde harder lopen om ook die limiet te lopen. Dat wil ik ook proberen.’ Dat ze op de 400meter horden aan de start zal verschijnen, dat staat vast. Ze heeft er vooral zin in. Hoe de weken in aanloop naar het WK er uit zien, dat wordt deze week overlegd met haar coach. ‘Ik vind het wel prettig als dat niet allemaal al vastligt en in mijn hoofd zit. Ik kan dat prima aan mijn coach overlaten en uiteraard gaat dat in overleg’, lacht ze.