Seizoensafsluiting voor polsstokspringers op nieuwe schansen Kockengen

Polsstokverspringen Redactie

De laatste polsstokwedstrijd van 2019 markeerde tevens de eerste echte wedstrijd op de accommodatie van Kockengen. De intentie was een gezellige nazomer-wedstrijd te organiseren, maar door de vele uitstekende prestaties werd de middag een heuse recordregen. De meest opvallende uitslag werd neergezet door Reinier Overbeek uit Benschop.

Deze eerstejaars junior heeft dit jaar de bakens in zijn leeftijdscategorie verzet. In Kockengen mocht hij, voor het eerst, aanschuiven bij de Senioren. Met een uitstekende 20.83 meter won hij de wedstrijd. Drie weken geleden zou het nog goed genoeg zijn geweest voor een Nederlands record – nu was het zijn op één na beste wedstrijd ooit – en de 20.83 meter was de verste juniorensprong ooit op “Hollandse bodem”. De kersverse Nederlands Kampioen bij de Senioren Rian Baas (Utrecht) bleef hier net bij achter. Hij ging iets uit koers en sprong 20.78 meter. Rechtdoor gemeten was het een ruime 21 meter sprong geweest en met, aan het einde van de sprong, nog een klein stukje polsstok over is het ook duidelijk dat Baas de 22 meter in het vizier heeft. De enige wereldburger die ooit verder sprong dan 22 meter is echter nog steeds Jaco de Groot uit Kamerik. Hij eindigde deze middag met een fraaie 20,55 meter op een derde plek. Hollands Kampioen Wilco van Amerongen (Benschop) zat een aantal malen bijzonder dreigend in de stok, maar kon het rechte spoor net niet vinden.

Bij de vrouwen was het Nederlands Kampioene Wendy Helmes (IJsselstein) die de concurrentie versloeg. Hollands Kampioene Julia van Eijk uit Haastrecht leek in haar eerste sprong weliswaar onderweg naar haar eerste 16 meter, maar maakte op het dode punt een kleine fatale (stuur)fout. Daarna zocht ze vooral het verkoelende water op.

Aan het einde van de wedstrijd werd de balans van het seizoen opgemaakt. De nieuwe schansen voldoen ruimschoots aan de verwachtingen en de accommodatie lijkt garant te staan voor verre sprongen. Illustratief daarvoor is dat de afstanden van de kampioenen bij elkaar opgeteld leidde tot de beste Polsstok Bond Holland-wedstrijd van 2019. Met dat gegeven sluiten de polsstokspringers het seizoen 2019 af en beginnen ze met de voorbereidende trainingen voor 2020. De accommodatie in Kockengen wordt tijdens de wintermaanden verder geoptimaliseerd zodat deze in 2020 mee kan draaien met de reguliere competities.

Foto: Polsstokbond Holland