Selma Poutsma verpulvert haar persoonlijke records

Schaatsen Redactie

Schaatster Selma Poutsma heeft bij het WK-Kwalificatietoernooi in Heerenveen zowel op de 500 meter als de 1000 meter nieuwe persoonlijke records gereden. Overigens was dat niet zo vreemd, de 21-jarige Utrechtse is in de eerste plaats shorttrackster en had al jaren niet meer aan een langebaanwedstrijd meegedaan. In dat opzicht waren haar tijden in een vrijwel leeg Thialf van hoog niveau.

De 500m moest tweemaal bedwongen worden. De eerste keer deed Poutsma er 38.66 seconde over en werd daarmee veertiende. Ze moest overigens in haar eentje rijden in de eerste rit. In de tweede omloop moest ze opnieuw alleen over de baan omdat haar tegenstandster zich had teruggetrokken. Poutsma maalde er niet om en haalde een flinke hap van haar toptijd die ze een uur daarvoor had gerealiseerd. Ze raffelde haar tweede 500m af in een hele knappe 38.18, wat de achtste tijd zou worden. De snelste 500m kwam op naam van Femke Kok die met 37.08 de tweede tijd ooit in Thialf op de klokken bracht.

Op de 1000m trok Poutsma haar sterke optreden op de lange baan door. Een vinnige start bracht haar na 1.16.25 naar de finish, uiteraard een dik persoonlijk record. Een tijd die zeker voor verbetering vatbaar is gelet op de geringe ervaring van Poutsma met de lange baan. Ze eindigde als 15de op deze afstand, die haar collega Schulting zelfs een startbewijs voor de wereldbeker opleverde.

Haar talent voor de lange baan komt overigens niet uit de lucht vallen. In 2014 werd Selma Poutsma Nederlands kampioen bij de junioren C. Ze behoort tot de lichting Jutta Leerdam en Roy Beune, die zijn doorgedrongen tot de (wereld)top.

 

Frankrijk

Poutsma, geboren in het Betuwse Deil, heeft jarenlang in Frankrijk gewoond om daar de fijne kneepjes van het shorttracken onder de knie te krijgen. In 2018 keerde ze terug naar Nederland. Ze meldde zich aan bij SkateUnited RTC Midden in Utrecht, de stad waar ze ook ging studeren. Dit seizoen werd ze opgenomen in de nationale shorttrackselectie.

Poutsma liet zien niet gespeend te zijn van een flinke portie bravoure en strijdlust. Bij de Invitation Cup enkele weken geleden eindigde ze als derde in het eindklassement. Ze kwam overigens op de 500 meter ten val na een botsing met grootheid Suzanne Schulting, die ruiterlijk erkende dat het haar fout was geweest. Een week later pakte ze een bronzen en een zilveren medaille bij de NK afstanden, waarna coach Jeroen Otter haar adviseerde mee te doen aan het WK-Kwalificatietoernooi lange baan. En met succes.

Haar hart ligt echter nog steeds bij het shorttrack. In die discipline hoopt ze op een ticket naar de Olympische Winterspelen in 2022 in Beijing.