Selma Poutsma ziet door val medaillekansen vervliegen

Shorttrack Redactie

Een onnodige val verknalde maandag de medaillekansen van Selma Poutsma op de 500 meter. De Utrechtse shorttrackster lag in comfortabele positie om door te dringen tot de halve eindstrijd toen ze onderuit gleed. Even leek het erop dat daardoor landgenote Xandra Velzeboer doorging, maar die kreeg een penalty aan de broek. Suzanne Schulting redde de Nederlandse eer met zilver op de dag dat langebaanschaatster Ireen Wüst geschiedenis schreef.

Selma Poutsma begon in ongunstige positie aan haar kwartfinale maar ze reed een bekeken race, in tegenstelling tot de onrustige Xandra Velzeboer. Ineens kreeg Poutsma een gaatje en ze profiteerde meteen. Haar tweede plaats was voldoende om de halve eindstrijd te bereiken en het gat met de nummer drie Velzeboer was behoorlijk. Tot Poutsma ‘uit het niets’ onderuit ging. Velzeboer verliet eveneens de 500m, zij werd gediskwalificeerd. Poutsma krijgt nog kansen op olympisch eremetaal op de 1000 meter en de relay van de vrouwen.

Van de drie Nederlandse vrouwen ging alleen Schulting door. Ze won vervolgens ook haar halve finale, maar moest in de finale afrekenen met de Italiaanse favoriet Arianna Fontana. Dat leek te lukken, ze passeerde haar in de eerste bocht maar kon vervolgens ‘de deur’ niet dicht houden.

Voor de mannen mondde de 1000 meter uit in een teleurstelling. Sjinkie Knegt kreeg een dubbele penalty, Itzhak de Laat kwam tekort in de halve finale.

Toch kon de dag niet stuk voor schaatsminnend Nederland na de gouden medaille van Ireen Wüst op de 1500m, waarmee ze op vijf Winterspelen een olympische titel veroverde.