Sensationele 500m brengt Merijn Scheperkamp op Winterspelen

Schaatsen Redactie

Een jochie van 21. Dat het hele seizoen al met reuze stappen zijn eigen tijden aan het verbeteren is. Met als climax het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Merijn Scheperkamp kon het amper geloven dat hij de snelste tijd had neergezet op de 500 meter en nagenoeg zeker is van deelname aan de Winterspelen in Peking. ‘Een groeibriljant,’ noemde commentator Herbert Dijkstra de sprinter van Jumbo-Visma, lid van schaatsvereniging Zeist.

Het zou op het OKT een slagveld worden op de 500 en vooral de 1000 meter, werd vooraf door kenners voorspeld. Dat werd het in elk geval op de kortste sprintafstand. Met twee grote slachtoffers. Hein Otterspeer kwam in de eerste omloop ten val, Kai Verbij draaide in de tweede 500 meter een ongewilde pirouette. Misschien was er nog wel een derde slachtoffer. Ronald Mulder bijvoorbeeld, die ooit olympisch brons won.

Maar hij, een van de oudgedienden, kwam simpelweg tekort. Scheperkamp realiseerde op de eerste 500 meter de derde tijd (34.64), achter Dai Dai N’tab (34.53) en Kai Verbij (34.56).  Hij kon daardoor onbevangen aantreden op de tweede 500 m. De beste tijd van beide omlopen zou meetellen in de selectievolgorde, die bepaalt wie er namens Nederland naar de Olympische Winterspelen mogen.

 

Persoonlijk record

De in Loosdrecht opgegroeide Scheperkamp was nog nooit zo snel geweest op de eerste 100 meter (9.65) en verslapte niet. Zijn tijd van 34.45 was een verbetering van zijn persoonlijk record (34.48), dat dateerde van enkele weken geleden in Calgary. ‘Ik weet niet goed wat ik ervan moet zeggen,’ zei hij voor de camera van de NOS, terwijl het ongeloof van zijn gezicht straalde. ‘Na de eerste rit had ik niet gedacht dat het zoveel harder kon. Toch denk ik dat het nog steeds iets sneller kan voor de eerste bocht.’

Volgens het meedogenloze selectieschema – zeg maar de matrix – is Scheperkamp nog niet voor 100 procent zeker van deelname aan de Spelen. Daarvoor moet je bij de eerste zes staan en aan de winnaar van de 500 meter bij de mannen wordt door een speciale selectiecommissie niet de grootste kansen toegedicht aan Nederland. Maar het kan niet anders dan dat Scheperkamp nog gaat stijgen in de matrix. Bovendien, wie durft het aan om de snelste Nederlander op de 500 meter thuis te laten?

Voor Kai Verbij mondde de 500 meter uit in een drama, al bleef zijn naam wel achter de derde beste tijd staan. Hij krijgt nog een kans op de 1000 meter, mits zijn rug het houdt. Het leek erop dat hij zich daar blesseerde met zijn merkwaardige start. Bovendien is de concurrentie moordend op de 1000m. Want daar rijdt ook Merijn Scheperkamp, die zonder druk zijn kandidatuur voor Peking kracht kan bijzetten.

De tweede afstand was maandag de 3000 meter voor vrouwen. Zoals verwacht was Irene Schouten een klasse apart, terwijl Antoinette de Jong (tweede) en de olympische titelverdedigster Carlijn Achtereekte (derde) ook hun koffers kunnen pakken. Grote indruk maakte de pas 20-jarige Merel Conijn, die een honderdste tekort kwam voor de derde plaats.