Sierhuis doet FC Utrecht de das om

Voetbal Hans van Echtelt

De statistieken waren vooraf zo duidelijk in het voordeel van FC Utrecht. Tegenstander Heracles Almelo had immers van de laatste negen wedstrijden er slechts eentje gewonnen, namelijk thuis tegen FC Groningen toen in de Erve Asito met 4-2 de drie punten werden gepakt.

Maar zoals de traditie het zo vaak liet zien: tegen een ploeg in nood wil FC Utrecht vaak z’n sociale gezicht laten zien. Zoals ook nu weer, het werd uiteindelijk 1-0 voor Heracles dat zich na afloop te buiten ging aan euforie: drie punten tegen een opponent dat na winst op Sparta en Cambuur op koers leek naar een derde zege op rij.

Na een draak van een eerste helft waarin alleen de thuisclub af en toe een vleugje initiatief toonde op het plakkerige kunstgras, werd in de tweede helft eindelijk wat meer beleving bij de gasten zichtbaar. De ploeg van trainer Frank Wormuth ontsnapte enkele keren bij doelpogingen waarbij sluitpost Janis Blaswich met kunst en vliegwerk overeind bleef.

Bovendien had de doelman geluk bij een knal van Djevencio van der Kust op de paal en konden ook invaller Sander van der Streek en Henk Veerman niet voor een juiste afwerking zorgen. In de 82e minuut viel de beslissing via een knappe goal van Sierhuis die zijn bewakers in het centrum van de defensie te handig af was en de bal technisch vaardig in het Utrechtse doel prikte. De geschiedenis had zich herhaald: vorig jaar onder John van den Brom won Heracles thuis van FC Utrecht, nu overkwam René Hake hetzelfde lot. Maar voor hem zal het niet dezelfde gevolgen hebben als die van zijn voorganger die daarna vertrok.