Simon de Wijs mist op een fractie tweede wereldtitel

Bridge Redactie

Geen tweede wereldtitel voor bridger Simon de Wijs uit Doorn. In de finale van de Bermuda Bowl, het WK voor landenteams, kreeg een vermoeid TeamNL Bridge Open klop van Zwitserland, al was het verschil minimaal (167-164). In de slotfase kwamen er nog genoeg kansen om die marge weg te poetsen, maar die werden niet gegrepen. Voor Nederland speelden Simon de Wijs-Bauke Muller, Ricco van Prooijen-Louk Verhees en Joris van Lankveld-Berend van den Bos.

De hele finale bleven de twee teams dicht bij elkaar. Dan weer nam Zwitserland een kleine voorsprong, dan weer had Nederland de leiding. Het bleef tot het eind enorm spannend omdat de Nederlanders Sjoert Brink-Bas Drijver die voor Zwitserland uitkwamen, een lastige beslissing hadden op het voorlaatste spel. Was die fout geweest dan was het goud naar Nederland gegaan.

In het Italiaanse Salsomaggiore was in de finale vaak sprake van hoogstaand bridge, maar ook eigenaardige missers. Zo bleven beiden landen ver verwijderd van groot slem, terwijl dertien slagen voor het oprapen lagen. Zowel Sjoert Brink-Bas Drijver namens Zwitserland als de oranjehemden Bauke Muller-Simon de Wijs bleven in 3SA te steken.

Muller-De Wijs smaakten wel het genoegen de grootste score van de finale te boeken. Ze speelden een tegenstander liefst 8 gedoubleerd down, wat 2000 punten opleverde.

Het open Nederlands team is tot dusver tweemaal wereldkampioen geworden, in 1993 en in 2011. Tweemaal ook ging de finale verloren. in 2019 was Polen te sterk en in 2022 dus Zwitserland. Bij de vrouwen die streden om de Venice Cup werd Zweden winnaar. Bij de senioren (d’Orsi Trophy) zegevierde Polen. Frankrijk werd wereldkampioen bij de gemengde teams (Wuhan Cup). Alle wereldtitels gingen dus naar Europese landen.


De laatste nieuwsberichten: