Simon de Wijs uit Doorn doet gooi naar wereldtitel

Bridge Redactie

Met goud en zilver in de Bermuda Bowl, het officiële WK voor landenteams, behoort Simon de Wijs tot de meest succesvolle bridgers in Nederland. De beroepskaarter uit Doorn is de enige bridger uit de regio Utrecht die de komende dagen een gooi doet naar de wereldtitel. De kans daarop is overigens gering. Er zijn zoveel sterke landen dat naast goed en geconcentreerd bridgen ook geluk een niet te negeren factor zal zijn.

Het 45ste WK bridge is het eerste live-evenement sinds het uitbreken van de corona-pandemie. Het vorige WK was in 2019 in Wuhan, de Chinese stad die enkele maanden later de bron zou zijn van een nieuwe besmettelijke virus-ziekte. Nu wordt er gestreden in het Italiaanse Salsomaggiore en wel van 27 maart tot en met  9 april.

De Wijs maakt deel uit van het open team, dat vrijwel altijd geheel uit mannen bestaat. Zijn partner Bauke Muller is de meest succesvolle Nederlandse bridger aller tijden. Hij werd al in 1993 wereldkampioen – met Wubobo de Boer uit Groenekan als partner – en voegde daar in 2011 met De Wijs een nieuwe mondiale titel aan toe. In Wuhan veroverde Nederland zilver. In de finale werd verloren van Polen.

De andere paren van het ‘TeamNL Bridge Open’ zijn Louk Verhees-Ricco van Prooijen en de WK-debutanten Joris van Lankveld-Berend van den Bos. Captain is Gert-Jan Ros, coach Ton Bakkeren.

De Nederlandse vrouwen, met onder meer de Utrechtse Esther Visser, wisten zich afgelopen zomer niet te plaatsen voor de zogeheten Venice Cup. Wel is Nederland vertegenwoordigd bij de senioren en de gemengde teams. Dagelijks worden veel wedstrijden live uitgezonden op de internetsite Bridge Base Online.