Simon de Wijs nog in de race voor medaille op WK bridge

Bridge Hans van Ommeren

Simon de Wijs ligt nog steeds op koers voor een medaille op het WK bridge in Lyon, de zogeheten Bermuda Bowl. De topbridger uit Doorn kwam met het open team tamelijk gemakkelijk door de zware kwalificatie. Oranje eindigde als tweede achter Frankrijk. De eerste acht van de in totaal 22 landen gaan door naar de knock out-fase. In de kwartfinale neemt Nederland het op tegen Nieuw-Zeeland. Ook de vrouwen kwalificeerden zich, China is de volgende opponent.

Het open Nederlandse team bestaat uit Simon de Wijs-Bauke Muller, Bob Drijver-Bart Nab en Joris van Lankveld-Berend van den Bos.  Het laatste paar debuteert in Oranje, dat wordt begeleid door captain Wubbo de Boer en co-captain Agnes Snellers uit Groenekan.

Nederland begon ijzersterk, viel daarna iets terug om overtuigend te finishen in de zware voorronde. In de laatste wedstrijd werd Monaco aan de kant geschoven, hetgeen het lot bezegelde van de ooit zo gevreesde bridgenatie.

De aftakeling van het vorstendom op de internationale bridgekaart zal de speculaties over een mogelijk vertrek van het Nederlandse sterpaar Sjoert Brink-Bas Drijver alleen maar doen toenemen. Zij zijn er niet bij in Lyon omdat ze de voorkeur geven aan vakantie met het gezin. Al maanden gaan er echter geruchten dat ze in de belangstelling staan van de rijke industrieel en bridgeliefhebber Pierre Zimmerman, die Monaco met flinke bedragen sponsort.

De kwartfinales beginnen zondag 20 augustus om 11.00 uur en duren twee dagen. Beide dagen zijn er drie zittingen van 16 spellen. In totaal moeten dus 96 spellen afgewerkt worden om de halve finale te bereiken. Lukt dat Nederland, dan is de winnaar van het treffen tussen Frankrijk en China de volgende tegenstander.

De halve finales worden op dinsdag en woensdag afgewerkt volgens hetzelfde schema. De finale tenslotte gaat over 128 spellen, uitgesmeerd over drie dagen. De vrouwen, die strijden om de Venice Cup, spelen een dag korter. Nederland eindigde in de kwalificatie als zevende, maar een plaats bij de laatste acht kwam nooit in gevaar.