Simultaan grootmeester Hugo ten Hertog in Griftpark Utrecht

Schaken Redactie

Grootmeester Hugo ten Hertog verzorgt dinsdag 8 maart een simultaan in de buitenlucht. De Utrechtse schaker levert hiermee een bijdrage aan de officiële opening van drie splinternieuwe schaaktafels in het Griftpark. Eerder al kwamen er in Utrecht schaaktafels in het Máximapark in Leidsche Rijn. In die wijk bevindt zich ook jeugdschaakclub Magnus Carlsen die zich ontwikkeld heeft tot een van de grootste bolwerken voor jonge schakers in Nederland.

Schaaktafels zijn een initiatief van Jesús Medina Molina die vier jaar geleden startte met ’Urban Chess’ in Nederland. Hij bedacht een simpel concept: je plaatst schaaktafels in de openbare ruimte, mensen nemen zelf hun stukken mee en spelen tegen wie ze maar tegenkomen. Kinderen willen graag leren en volwassenen ontdekken in het spel een oude liefde, of een hele nieuwe, was zijn gedachte. Leidsche Rijn had destijds de primeur.

Utrecht breidt het aantal schaaktafels dus uit. Wethouder Linda Voortman zal om 16.00 uur voor het officiële startsein zorgen, waarna Hugo ten Hertog, kopman van het eerste team van schaakvereniging Paul Keres, het opneemt tegen geïnteresseerden.