Slapjes

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Na zijn gouden medaille op de tienkamp tijdens de Spelen van 1984, liep de Britse tienkamper Daley Thompson zijn ereronde in een T-shirt met voorop de tekst: ‘Thanks America for a good games and a great time’. Achterop was te lezen: ‘But what about the TV coverage?’

Meerkampers komen er altijd bekaaid van af, ze verdienen beter. Thompson had gelijk. Lang leve de atleet die zijn moment van glorie aangrijpt voor zo’n statement. Een half uurtje later, bij de persconferentie, droeg hij een ander T-shirt met een tekst die verwees naar geruchten over de seksuele geaardheid van Carl Lewis, de grote held in Los Angeles: Is the world’s second greatest athlete gay?

Geen idee hoe Thompson de reuring op het EK voetbal beleeft rond de Hongaarse anti-homowet. Geen idee of er in Engeland babbelprogramma’s op tv zijn waar de gasten nog in een deuk liggen om zijn homograppen. Geen idee of Thompson, bijna dertig jaar later, enige ontwikkeling in zijn denken vertoont. Hoe dan ook, het gooien van een flinke baksteen in de vijver kon je wel aan hem overlaten. Wat dat betreft zijn de statements van nu zo slapjes. Bij een aanvoerdersbandje met de regenboogkleuren of OneLove voelt toch geen mens de rebellie tegen het grote onrecht? Het valt allemaal zo keurig en kleurig binnen de lijntjes van de UEFA.

Dwarsdenkers hebben we nodig. Mannen en vrouwen van stavast, die de kont tegen de krib gooien. Colin Kaepernick knielde in 2016 voor het eerst tijdens het volkslied als stille actie tegen het politiegeweld en discriminatie. De quarterback van San Francisco 49’ers werd verguisd, uitgekotst. Geen enkele NFL-ploeg wilde hem nog hebben, maar hij aanvaardde zijn lot. En nu zien we Britse voetbalteams voor de aftrap knielen en – hoe sympathiek ook – het oogt allemaal zo braaf. Goedgekeurd door het gezag.

John Carlos en Tommie Smith balden hun vuisten, bogen het hoofd bij het Amerikaanse volkslied tijdens de Spelen van 1968. Omdat ze in Mexico voor de glorie van de USA mochten sprinten, ‘maar thuis moesten kruipen’ vanwege de Jim Crow-wetten. Ze wísten dat ze een hoge prijs zouden betalen voor hun daad. Helden waren het, moedige mannen zoals Carl Nassib van de Las Vegas Raiders die in de homofobe wereld van de NFL via Instagram uit de kast kwam.

Als Wijnaldum écht boos is over die anti-homowet geeft hij Memphis zondag een kus na zijn winnende goal.

Plat op de bek. In Budapest. Schitterend!

Hup Holland.