Sleutelbeenbreuk dwingt Kelderman tot opgave

Wielrennen Redactie

De Tirreno-Adriatico heeft Team Sunweb weinig geluk gebracht. Na Tom Dumoulin heeft nu ook Wilco Kelderman de meerdaagse koers in Italië voortijdig moeten verlaten. Hij kwam zondag in de vijfde etappe, gewonnen door Adam Yates, tweemaal ten val en brak daarbij zijn rechter sleutelbeen.

Kelderman was de dag daarvoor nog opgerukt naar de top van het klassement en had een achterstand van slechts elf tellen op leider Damiano Caruso. Met een afsluitende tijdrit voor de boeg waren de perspectieven op de eindzege in de hoog aangeschreven Tirreno gunstig. Maar de vijfde etappe, met finish op de muur van Filottrano, mondde uit in een drama. Ploeggenoot Tom Dumoulin had zaterdag al na een val moeten opgeven, nu was het de beurt aan de 26-jarige Barnevelder om uit de koers te stappen. Hij reed ondanks de pijn nog wel de etappe uit.

Kelderman zal in Nederland nader onderzocht worden. Omdat hij op de desbetreffende plek al een plaatje had zitten van een oudere breuk, zal het herstel iets gecompliceerder zijn dan bij een normale breuk. Teleurstellend voor Kelderman, die ook vorig jaar in dezelfde periode door fysieke malheur aan de kant stond.

De Tirreno-Adriatico geldt als een prima voorbereiding op de allereerste echte wielerklassieker, Milaan-San Remo, die zaterdag gehouden wordt. Grote kanshebbers in de Primavera zijn de nummers twee en drie in de etappe van zondag, Peter Sagan en Kwiatkovski. Laatsgenoemde is ook de nieuwe klassementsleider in de Tirreno-Adriatico met drie seconden voorsprong op Caruso.