‘Slimmer Presteren’ podcast blikt terug

Podcast en video Redactie

De mannen van de Slimmer Presteren Podcast hebben hun marathon voor 2020 voltooid en nog wel precies op Nieuwjaarsdag 2021. Wat waren de hoogtepunten en waar hadden ze het zwaar? De vergelijking met het lopen van een marathon, inclusief coaching, voeding, verzuring en kramp is snel getrokken. Een terugblik op de onderwerpen die voorbij kwamen.

Toen Gerrit en Jurgen in februari 2020 aan de start van hun podcastavontuur stonden, gingen ze uit van een rustig duurloopje van pak hem beet 10 afleveringen. Een laag tempo was een vereiste want er moest vooral gepraat kunnen worden. Af en toe even stoppen voor een verse bak koffie om de stembanden te smeren, en dat was het dan.

Maar het liep anders. De hersenstimulatie die ze in aflevering 4 probeerden sloeg niet echt aan maar Gerrit en Jurgen bleken wel high-responders op cafeïne te zijn waardoor de vermoeidheid geen enkele vat op ze kreeg. Bovendien inspireerden de verschillende ‘special guests’ ze tot nieuwe uitdagingen. Zou het niet mooi zijn om de inspanning wat op te rekken naar kilometerpaaltje 21, een halve marathon dus?

 

Marathon

De koffie bleef maar er moest wel extra brandstof in. Van zoete, felblauwe sportdrankjes tot bietensap tot ketonen, alles werd geprobeerd en getest maar uiteindelijk bleken brood, bananen en water het ideale krachtvoer met de minste darmproblemen voor de podcastmakers. En nadat in aflevering 19 ook nog eens de zomerhitte getrotseerd werd en Gerrit en Jurgen motivatie hadden gevonden in de must-reads ‘Endure’ en ‘Peak Performance’ (en oké, ook ‘Het maakbare uur’), werden de grenzen pas echt verlegd. Waar de Rotterdam marathon helaas dit jaar niet doorging, besloot de Slimmer Presteren Podcast wél de 42 te gaan doen. Het was dan wel zaak dat Gerrit en Jurgen goede begeleiding kregen. De sollicitatieprocedure voor de ideale coach werd gestart en al snel diende zich Guido Vroemen aan. Hij werd de steun en toeverlaat in moeilijke tijden; wanneer de mannen het even echt niet meer zagen zitten en niet goed wisten hoe verder te gaan bracht het ‘Zoomen met Vroemen’ uitkomst.

Dat was nodig ook. Want auw, daar was de pijn in de poten al. Gelukkig, toen ze eenmaal doorhadden dat dit niks te maken had met melkzuurophoping en dat ook lactaat een goede brandstof is, gingen ze monter weer verder. Toen vervolgens de kramp zich aandiende, wisten Gerrit en Jurgen ook daar prima over heen te stappen. Gerrit haalde voor de finale nog snel een doosje met voedingssupplementen maar die bleven verder ongeopend. Liever een powernapje, dat bleek veel beter te werken.

En daar is de finish. Ja, een eindsprint zit er nog wel in, want optimaal pacen dat blijft nog wel een dingetje. Wat dat betreft zijn Gerrit en Jurgen nog steeds jonge honden. Maar ze hebben het gehaald. Met nog voldoende puf in hun lijf om alle luisteraars en kijkers een sportief en gezond 2021 toe te wensen in aflevering 42. Half februari zijn de mannen terug met een nieuwe reeks.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl