Slordig naar laatste zestien

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht heeft zich ten koste van ASWH geplaatst voor de derde ronde van de TOTO KNVB Beker. In Stadion Galgenwaard ontdeed de ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat zich woensdagavond van de tegenstander: 5-1. Journalist Hans van Echtelt blikt terug op de wedstrijd tegen de Derde Divisieploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht.

“Na afloop stonden de overtuigende cijfers 5-1 op het scorebord, maar die uitslag gaf weinig van de ruim 8000 kijkers optimale tevredenheid. Daarvoor was het spel van FC Utrecht een uur lang te slordig geweest en kon ASWH te lang gelijke tred houden. Sterker: de formatie van de Utrechtse trainer Cesco Agterberg won lange tijd de sympathie van het publiek door na een snelle achterstand – goal van Gyrano Kerk – de mouwen op te stropen op jacht te gaan naar een verdiende gelijkmaker.

Dat de amateurs uit Hendrik Ido Ambacht het in de laatste fase mentaal en conditioneel niet meer konden bijbenen, was een logische zaak. Zeker na de rode kaart voor Clarence Bijl werd ASWH overlopen en moest de ploeg te veel ruimte bieden zodat FC Utrecht alsnog kon uitlopen naar een wat te hoog uitgevallen score. Die 5-1 kon de wrange smaak van het eerste uur niet meer wegwissen, maar komende zondag tegen ADO kan de ploeg dat rechtzetten met minder slordig veldspel.

Waren er dan helemaal geen lichtpunten? Natuurlijk was er weer de gedrevenheid van de naar de bank verdreven Sander van de Streek, na afloop uitgeroepen tot Man of the match. En bleek uit de invalbeurt van Cyriel Dessers dat hij tegen mindere goden het scoren niet is verleerd. En wat te zeggen van het onbevangen spel van Tim Brinkman, de 21-jarige zoon van Jacques Brinkman die het laatste kwartier zijn partijtje mocht meeblazen en dat met passie deed.

Hoe dan ook, FC Utrecht zit bij de laatste zestien en het verleden heeft geleerd hoe belangrijk het bekertoernooi voor deze subtopper kan zijn, nu de kloof met de Top Twee angstig groot is geworden. Zaterdagavond wordt de loting gehouden en het is duimen dat er opnieuw een kwalitatief mindere tegenstander uit de koker gehaald zal worden.

In ieder geval is Dick Advocaat niet in de valkuil beland van de arrogantie zoals PSV een dag eerder overkwam, door zich door RKC te laten verrassen. Met elf nieuwe spelers waarmee het klusje toch eventjes geklaard moest worden, niet dus….”