Snooker Utrecht schenkt pooltafel aan UMC

Snooker/Biljart/Pool Ted Vermeulen

Het komt niet heel erg veel voor dat een sportvereniging statutair heeft laten vastleggen dat er in principe jaarlijks 20% van de winst op nevenaktiviteiten (lees: baromzet) wordt gereserveerd voor een donatie of een gift in natura aan een goed doel. Voorzitter van Snooker Utrecht Evard Boon: ‘Ik heb dat met opzet gedaan om onze donaties te waarborgen.’

Een zeer nobel streven, zeker voor een snookervereniging met slechts 34 leden en met twee teams in de competitie. Het eerste team eindigde afgelopen seizoen als laatste in de eredivisie en het tweede team werd kampioen in de tweede divisie.

De overige leden spelen recreatief bij de club en hebben allemaal een sleutel van de speelzaal zodat ze naar eigen wens kunnen snookeren. Onder die recreanten bevinden zich niet de minsten. Nederlands kampioen O-12, Hugo van Houten uit Montfoort, traint minimaal driemaal per week bij de club, maar ook Jasha Kierf, Nederlands kampioen O-18 is lid  en traint in de knusse speelzaal in Vleuten.

 

Baromzet

Maar hoe doet zo’n kleine vereniging dat? Er is bij zo’n beperkt aantal leden toch geen grote baromzet? ‘Dat klopt’ zegt Boon, ‘maar alle leden zijn akkoord gegaan met de statuten en als ik dan wat te kort kom voor een leuke donatie of gift, dan zeg ik dat tegen de leden, die dan zonder enig probleem bijpassen’. De in 2005 opgerichte vereniging doneert vanaf de oprichting jaarlijks aan een goed doel. Zo draagt de club een steentje bij aan de reiskosten van Hugo van Houten voor zijn maandelijkse trainingssessie bij de Belgische snooker grootmeester Luca Brecel.

De 7-jarige Mandy worden geholpen met een rolstoelbus en werden de kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op van de Stichting Abrona op een mooie snookerdag getrakteerd. ‘En dat zijn toch de kersen op taart’ zegt Boon trots, ‘want dan wordt er natuurlijk ook gegeten. Veel frites en vooral veel mayo, natuurlijk. En maar kliederen. Prachtig! De hele speelzaal stinkt naar de frites, maar dat maakt niets uit. Ik houd mijn leden altijd voor, dat wij het erg goed hebben en daarom ook een ander iets moeten gunnen als dat binnen onze mogelijkheden ligt.’

Recentelijk was de afdeling psychiatrie van het Utrechts Medisch Centrum (UMC) de gelukkige. In samenwerking met De Biljartmakers, een biljartfabrikant uit Portengensebrug bij Breukelen, werd een splinternieuwe pooltafel vervaardigd en overhandigd voor het gastenverblijf, waar zowel de patienten als de bezoekers vanaf heden naar lieve lust kunnen poolen. ‘Ik opperde het plan bij Cees Boxce, met zijn broer Gerard eigenaar van De Biljartmakers, en hij was onmiddellijk enthousiast’ zegt Boon. De pooltafel werd in onderdelen naar het UMC vervoerd en door Cees Boxce en Evard Boon ter plekke in elkaar gezet. Om klokslag 12.00 uur was de montage net afgerond voor de overhandiging aan Lena Donk, hoofd van de afdeling psychiatrie, en Suzan Hosmar, die fondsen werft voor de afdeling.

‘Geld werven voor speciale dingen voor onze patiënten is natuurlijk dankbaar werk, maar zo’n kant en klare splinternieuwe pooltafel, inclusief vier keuen, te mogen ontvangen is toch wel heel bijzonder’ zegt Hosmar.