Snowboardster Bibian Mentel Paralympische sporter 2018

Sportprijzen Redactie

Bibian Mentel werd woensdagavond gekroond tot Paralympische sporter van het jaar. De snowboardster, geboren in Utrecht en tegenwoordig woonachtig in Loosdrecht, won begin dit jaar tweemaal goud in Zuid-Korea. Bij de vrouwen ging de prijs niet naar wielrenster Annemiek van Vleuten, maar naar de jonge, onbevangen shorttrackster Suzanne Schulting.

Het was waarschijnlijk te moeilijk om voor de titel sportvrouw van 2018 een keuze te maken tussen de wereldkampioene tijdrijden, Annemiek van Vleuten, en de wereldkampioene op de weg, Anna van der Breggen. Dus werd het geen wielrenster, maar een schaatster. De 21-jarige Suzanne Schulting zorgde voor een unieke prestatie door als eerste Nederlandse shorttrackster olympisch goud te winnen. De Friezin versloeg bij de sportverkiezing behalve de wielrensters tevens haar teamgenote Jorien ter Mors en werd de opvolgster van Dafne Schippers, de sportvrouw van 2017.

Mentel moest voor de Jaap Eden-trofee niet alleen collega’s verslaan, maar tevens de kanker die het lange tijd twijfelachtig maakte of ze überhaupt wel kon deelnemen aan de Paralympics in Pyeongchang.  Een maand voor de Spelen onderging ze nog een operatie en dat ze zowel goud won op de banked slalom als de snowboardcross was verbluffend. Voor de prijs was tevens genomineerd Diede de Groot uit Oudewater die afgelopen seizoen als rolstoeltennisster alle Grand Slams won behalve Roland Garros in Parijs.

Sportman van het jaar werd schaatser Kjeld Nuis. De titel coach van het jaar ging naar twee personen, schaatscoach Jac Orie van de Lotto-Jumbo ploeg en tenniscoach Raemon Sluiter die Kiki Bertens naar de wereldtop bracht.

Tot sportploeg van het jaar werden gekozen de Nederlandse baanwielrenners, die wereldkampioen werden op de teamsprint. Tot talent van het jaar werd uitgeroepen Ajax-voetballer Matthijs de Ligt. Een oeuvreprijs, de Fanny Blankers-Koen trofee, was er voor voormalig schaatster Marianne Timmer, die op meerder Winterspelen goud won. De jeugd tenslotte koos kickbokser Rico Verhoeven tot Zapp-sporter van het jaar.

Overigens ligt de huidige opzet van het jaarlijkse sportgala onder vuur. ‘Appels met peren vergelijken,’ luidt de kritiek van onder meer schaatser Sven Kramer. Wielrenster Van der Breggen voelde zich dermate ongemakkelijk bij de uitverkiezing dat ze het gala aan zich voorbij liet gaan. Organisator NOC*NSF heeft te kennen gegeven zich te beraden over de huidige formule.