Soms moet een talent ook gewoon een beetje geluk hebben

Sporthistorie Voetbal Robert Jan van der Horst

Het zijn de laatste decennia waarschijnlijk de twee kleinste, talentvolle spelers van FC Utrecht geweest. En daar houdt vervolgens direct iedere vergelijking op.  Want tussen de voetbalcarrières van Dries Mertens (169 cm) en Jamie Forrester (170cm) gaapt een gat zo groot als de Zuidtribune van stadion Galgenwaard.

Forrester en Mertens zijn geen generatiegenoten, speelden nooit samen en zullen elkaar waarschijnlijk ook niet kennen. Beloftevolle spelers waren het zeker. Forrester in zijn geboorteland Engeland, Mertens in België. Beiden klein. Maar waar aan de frêle Mertens werd getwijfeld bij Anderlecht en AA Gent – hij werd letterlijk te licht bevonden – ontwikkelde de behendige dribbelaar Forrester zich juist volop in het fysieke kick and rush-voetbal van het Verenigd Koninkrijk.

 

Forrester

De ster van Forrester, geboren op 1 november 1974 in Bradford, steeg snel. Nadat hij vanuit de befaamde jeugdopleiding van Auxerre (Frankrijk) terugkeerde naar Engeland veroverde Forrester in 1993 de FC Youth Cup – het bekertoernooi voor junioren – met Leeds United. In de finale over twee wedstrijden versloegen The Whites Manchester United tweemaal. Op Elland Road werd het 2-0, op Old Trafford 1-2. In beide duels nam Forrester de eerste treffer voor zijn rekening. Een paar namen uit de selectie van Manchester United? Vooruit: David Beckham, de broers Gerry en Phil Neville, Paul Scholes, Nicky Butt en Robbie Savage.

Ondanks negen optredens in de basis van Leeds United redde Forrester het niet. Hij presteerde niet constant genoeg op het hoogste niveau, luidde het verdict. Hij werd vervolgens verhuurd aan Southend United en Grimsby Town (1994-1995) voordat Forrester van 1997 tot 1999 zijn plek vond bij Scunthorpe United.’ De beste beslissing ooit die ik in mijn voetballoopbaan heb genomen’, zou hij later zeggen. ‘Bij Scunthorpe werd ik een volwassen, stabiele speler.’

Het was in Noord-Lincolnshire, grofweg in de buurt van Sheffield, Doncaster en Leeds dat toenmalig technisch directeur Hans van Breukelen namens FC Utrecht belangstelling toonde voor Forrrester die in 101 wedstrijden 37 keer had gescoord. Met trots werd Forrester medio 1999 – hij was toen 24 jaar oud – aan de pers gepresenteerd in Galgenwaard. Zijn ouders waren meegekomen om de ondertekening van de 4-jarige overeenkomst luister bij te zetten. Ze zouden zelfs ook in Nederland gaan wonen. Vader Forrester had zoveel vertrouwen in de kwaliteiten van zijn zoon dat hij zijn taxibedrijf had verkocht.

Hoe anders dan gedacht liep het. Forrester kwam onder hoofdtrainer Mark Wotte niet aan de bak. Buiten de voorbereiding op het seizoen 1999-2000 mocht Forrester slechts één hele wedstrijd zijn kwaliteiten in de hoofdmacht laten zien. Dat was op een mooie herfstavond in een vriendschappelijk treffen bij SK Lommel (België). Het oordeel na afloop van Wotte gaf geen ruimte voor interpretatie. ‘Forrester en Didier Martel – de zeer begaafde, maar ook luie Fransman, red. – zullen onder mijn leiding niet meer samen in één elftal spelen.’ Daarmee was het lot van Forrester bij FC Utrecht bezegeld. ‘Het zat er voor mij in Nederland niet in.’

Gedesillusioneerd keerde de familie Forrester begin 2000 terug naar Engeland. Daar volgden nog een hele trits aan clubs: Northamton Town, Hull City, Bristol Rovers, Lincoln City, Notts County en de amateurclubs Lincoln United en Lincoln Moorlands Railway: 496 wedstrijden als prof, 148 doelpunten. Dat is inclusief een invalbeurt in de Eredivisie namens FC Utrecht op Sinterklaasdag 1999, welgeteld twee minuten, en inclusief twee interlands voor Engeland O18.

 

Mertens

Hoe anders verging het Mertens, geboren op 6 mei 1987 in Leuven. Na België belandde Mertens door Technisch Directeur Ted van Leeuwen medio 2006 bij AGOVV in de Eerste Divisie (nu Jupiler League). In 2009 – precies tien jaar nadat Forrester bij FC Utrecht tekende – werd Mertens gecontracteerd naar de Galgenwaard.

De buitenspeler – tegenwoordig centrumspits in Italië – komt in een gespreid bedje, zo lijkt het. Ton du Chatinier is trainer, Jan Wouters zijn assistent en de selectie die bulkt van het talent en de klasse: Ricky van Wolfswinkel, Michael Silberbauer, Jan Wuytens, Michel Vorm, Jacob Mulenga, Hans Somers en Nana Asare. Geen speler verzaakt. En middels het winnen van de play-offs van de Eredivisie met FC Utrecht in seizoen 2009-2010 ligt Europa open. Via PSV en Napoli bereikt Mertens ook nog eens de Belgische nationale ploeg. Hij speelde op het EK van 2016 en straks op het WK in Rusland van 2018.

Waar Mertens zich door zijn voetballoopbaan financieel onafhankelijk speelt, telt Forrester zijn knopen en zegeningen. Zijn in 2008 opgerichte Jamie Forrester’s Soccer Academy bestaat niet meer, in 2011 werd hij op de tv-zender Sports Tonight Live co-presentator van een luchtig voetbalprogramma dat zich vooral richt op League 1 en 2. Forrester woont in Lincoln waar hij coach is van voetbaljeugd en zijn eigen bedrijf opzette: Community Business Solutions Limited, een onderneming die zijn klanten advies geeft over het besparen op de energierekening.

De moraal van dit verhaal: soms moet je als talent ook simpelweg geluk hebben met je keuzes en met de omgeving waarin je terecht komt.

 

 

Eendagsvliegen

Door: Ton de Ruiter/FC Utrecht

Naast Jamie Forrester kende FC Utrecht nog een aantal eendagsvliegen. Hieronder wat opvallende spelers.

  

Alan Johnstone

De Nieuw-Zeelander Alan Johnstone valt op 9 april in tegen Ajax. Het zal zijn enige optreden in het eerste blijven. Hij is getrouwd met een dochter van een Nederlandse immigrant. Johnstone vestigt zich later in Australië en zal als coach en organisator van sportreizen actief blijven in het voetbal. Een andere debutant is de van Jonathan afkomstige Jan van Halst. De jonge middenvelder komt niet verder dan zeven basisplaatsen en twee invalbeurten.

 

Danny Giezen

In seizoen 1992/1993 wordt het contract van technisch directeur Ad Zonderland omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd.  Veel heeft hij niet te doen, want voor aankopen is geen geld en ook de verkoop ligt stil. Eric Smit, Raymond Graanoogst, Suvat Karadag en Danny Giezen tekenen hun eerste contract. De vier worden vooral als invaller ingezet.

 

Zef Geurten

Geurten moet de eerste verkochte speler zijn geweest. De Limburger komt bij de fusie over van DOS. Die club heeft hem binnengehaald als de reddende engel en maakt naar de penningmeester van MVV 100.000 gulden over. Weliswaar toonde Geurten zich een handige dribbelaar en een virtuoos aan de bal, maar nimmer toonde hij zich waardevol voor de ploeg. FC Utrecht leent Geurten in december 1970 uit aan MVV en verkoopt hem in de transferperiode aan het Belgische Tongeren.

 

Eddy Vierklau

In seizoen 1991/1992 heeft FC Utrecht voor het eerst twee broertjes onder contract: Ferdi en Eddy Vierklau. De laatste speelt één wedstrijd in het eerste.

 

Jasper Bolland

Door de ziekte van Tom Caluw en de blessure van Cedric van der Gun heeft Jasper Bolland in 2006 zijn debuut in de hoofdmacht van FC Utrecht gemaakt. De 20-jarige aanvallende middenvelder mocht tegen NEC de laatste zeventien minuten van de wedstrijd spelen als vervanger van de Belg Hans Somers. Bolland speelde voor Jong Utrecht en trainde af en toe mee met het eerste elftal. Het zou bij dit optreden blijven.