Spaanse krant meldt: ‘Vuelta start op 24 oktober in Baskenland’

Wielrennen Redactie

Volgens de Spaanse krant El Diario Vasco start de Vuelta dit jaar niet in Utrecht maar in eigen land en wel op 24 oktober. Nederland, waaronder dus Utrecht, zou in 2022 aan de beurt zijn. De nieuwe startplaats zou dit jaar Irun worden, op de grens van Baskenland en Frankrijk, een plaats van een kleine 60.000 inwoners. De wielerronde zou niet de gebruikelijke 21 etappes omvatten, maar korter zijn.

In verband met het coronavirus is het niet mogelijk om de Vuelta op 14 augustus te laten vertrekken in Utrecht voor een driedaags verblijf in Nederland. Door de internationale wielrenunie UCI is een (voorlopige) nieuwe wielerkalender opgesteld. Van de drie grote ronden gaat de Tour de France als eerste van start op 29 augustus. Daarna zijn aansluitend de WK wegwielrennen. De ronde van Italië is dan in oktober en de Ronde van Spanje in november.

Door de veranderde omstandigheden waar de Vuelta volgens de nieuwe plannen mee geconfronteerd zal worden, klonken meteen uit diverse kampen geluiden dat de drie Nederlandse etappes beter geschrapt kunnen worden. Enkele dagen geleden opperde ook Vuelta-koersdirecteur Javier Guillen in een podcast om de Vuelta vanwege het onzekere herfstklimaat gewoon in Spanje te laten vertrekken. ‘Eind oktober is het klimaat in Centraal-Europa niet meer hetzelfde’. En ook Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing die aan de wieg staat van de start in de Domstad, verklaarde meer te voelen voor een ander jaar dan in een start in de herfst.

Irun was in het oorspronkelijke rittenschema startplaats van de vierde etappe. De finish is bij het Heiligdom van Arrate. De Ronde van Spanje zou volgens de Spaanse krant dus wat korter worden en voor de rest het normale schema volgen.

(vertaling: Irun organiseert de start van de Vuelta, aangezien Nederland wedt op de editie van 2022) 

 

Burgos

Het Nederlandse drieluik een jaar opschuiven is niet mogelijk. Volgend jaar is Burgos de startplaats en daar wordt niet aan getornd. Maar nog een jaar later, 2022 dus, zou wel degelijk kunnen. Bovendien bestaat Utrecht dan 900 jaar. Het wielerevenement zou die gebeurtenis luister kunnen bijzetten onder de noemer ‘verbinden’. Utrecht opereert echter niet alleen, maar werkt nauw samen met de steden Den Bosch en Breda en de provincies Utrecht en Noord-Brabant. In totaal zijn er 34 gemeenten bij de Nederlandse organisatie, La Vuelta Holanda, betrokken.

Sportief gezien voelt met name Wilco Kelderman zich thuis in de Spaanse wielerronde. In 2017 boekte de Barnevelder met een vierde plaats zijn beste resultaat in een grote ronde. Hoe het programma van Team Sunweb er voor de komende maanden uit zal zien is nog niet bekend, maar dat Kelderman in de Vuelta zal starten lijkt hoogst waarschijnlijk. Ongeacht of er nu in Utrecht gestart wordt dan wel in het Baskenland.