Spanning loopt op in Nieuwegein

Voetbal Hans van Echtelt

Het was het afgelopen weekeinde een sfeerloos beeld op de voetbalvelden. Zowel JSV Nieuwegein als Geinoord hoefden niet in actie te komen. De duels tegen respectievelijk VVZ en FC De Bilt werden namelijk door de weergoden geboycot zodat er ook geen sprake kon zijn van een ‘generale’ voor zaterdag 16 december. Op die dag ontbrandt namelijk op sportpark Galecop (aanvang 17.00 uur) de strijd tussen de twee Nieuwegeinse rivalen.

Hoe staan beide ploegen er eigenlijk voor er in de Tweede Klasse B van het zaterdagvoetbal? Thuisclub JSV heeft zich na een povere start redelijk hersteld. Geinoord presteert momenteel in uitwedstrijden beter dan thuis op Parkhout, verreweg de meeste punten werden dan ook buitenhuis behaald. De uitslag is dus ongewis zoals veelal met derby’s het geval is.

Zeker is dat er veel publiek zal zijn op Galecop wanneer scheidsrechter Julio Barrales uit Amsterdam om vijf uur het beginsignaal zal geven. Voor enkele spelers die bij beide clubs speelden, is het natuurlijk een extra pikante aangelegenheid om deze derby te spelen.  Aan de ene kant geldt dat onder anderen voor de broers Michel en Daan van der Valk (JSV), aan de andere kant voor Pascal Florie en Soulaiman Akani (Geinoord). Het meespelen van Akani is overigens wegens een blessure nog onzeker.

Geinoord-trainer David Toxopeus hult zich dan ook in stilzwijgen wanneer een prognose voor de derby aan bod komt. ‘Ik heb JSV nog niet zien spelen en heb dus geen houvast over hun huidige kracht. Ik was zaterdag 9 december graag naar de uitwedstrijd tegen VVZ gaan kijken, maar ook die was afgelast. Ik ben wel blij dat JSV zich na een mindere start hersteld heeft, dat is alleen maar goed voor het Nieuwegeinse voetbal.’

Voetbalkenner Thijs Middelkoop, wiens verslagen wekelijks in de huis-aan-huis-bladen te vinden zijn, gelooft dat komende zaterdag de krachtsverhoudingen miniem zullen zijn. ‘Er is natuurlijk extra rivaliteit zijn doordat spelers van club zijn gewisseld en elkaar nu weer tegenkomen. Ik hoop alleen maar op een sportieve derby met een goede scheidsrechter.’