Spectaculaire demonstraties op festival

Vecht- en verdedigingssporten Redactie

Spectaculaire demonstraties met wapengekletter en strijdkreten, maar ook diverse workshops. Voor geïnteresseerden is 16 februari een uitgelezen kans om gratis kennis te maken met diverse disciplines binnen Martial Arts. Die dag wordt van 11.00 tot 17.00 uur in sporthal Nieuw Welgelegen aan de Grebbeberglaan in Utrecht de derde editie van het Martial Arts Festival gehouden. Martial Arts is een verzamelnaam voor een groot aantal gevechtskunsten die meer omvatten dan alleen het gevecht.

Bij Martial Arts draait het vaak om fysieke en mentale vaardigheden, terwijl in verschillende takken ook uitgebreide aandacht is voor creatieve uitingen zoals dans en zang.

Verschillende vechtkunsten hebben wel eens te maken met een negatief imago. Onterecht, volgens de organisatoren van het festival in Utrecht, ‘want door vecht- of zelfverdedigingssport te beoefenen kun je jezelf verder ontwikkelen als mens. Bijvoorbeeld door het verleggen van mentale en fysieke grenzen, het leren omgaan met agressie (weerbaarheid en zelfbeheersing) en door het maximale uit jezelf te halen.’

Eén van de drie doelen van het festival is om de inwoners van Utrecht kennis te laten maken met Martial Arts. Deelnemende verenigingen vanuit onder meer krav maga, taekwondo, aikido, silat perisai diri (PD), transition combat system (TCS), middeleeuwse krijgskunsten, thaiboksen, kendo, naginata, iaido, karate en jujitsu zorgen voor een divers palet aan vechtsport. Er valt 16 februari dan ook veel te zien en te beleven: van gewapend tot ongewapend, van staf tot zwaard, defensief tot offensief, Westers tot Oosters.

 

Samenwerking

De oorsprong van het festival ligt in de zogeheten Martial Arts Week, die in 2013, 2014 en 2015 het product was van een samenwerking tussen de voormalige VSU en een groot aantal Martial Arts aanbieders. Verschillende clubs zetten daarbij een week lang hun deuren open voor het publiek. Ondanks het succes van dit concept besloten de betrokken partijen in 2016 dat er nog meer uit de samenwerking te halen viel. Vanuit die gedachte is het Martial Arts Festival ontstaan.

Het evenement bestaat uit grofweg drie onderdelen: een gezamenlijke opening en afsluiting, en daar tussen in een programma met workshops en demonstraties verzorgd door de verenigingen en een verenigingenmarkt. Op de vier velden geeft elke vereniging een of twee keer een workshop of demonstratie. Ook vinden er open trainingen plaats waar bezoekers aan mee kunnen doen. Op de verenigingenmarkt kunnen bezoekers zien met welke materialen getraind wordt. Denk bijvoorbeeld aan de bescherming die gedragen wordt of de wapens waarmee met vecht.

Voor meer informatie over het festival kan men terecht bij: Martial Arts Festival Utrecht