Spectaculaire prestaties bij eerste Europese Cup ijsklimmen

IJsklimmen Redactie

Vandaag had Utrecht een sportprimeur. Klimmuur Kalymnos was de locatie van de allereerste internationale European Cup Ice Climbing op Nederlandse bodem. Aan het Utrecht Science Park wist de 21-jarige Franse Virgile Devin als enige de route van de finale voor de mannen te voltooien. De vrouwenfinale was tot op de laatste seconde spannend. Uiteindelijk wist de 37-jarige Nederlandse Marianne van der Steen op een millimeter na, in dit geval een klimgreep, de Finse Enni Bertling te verslaan.

Na het succes van vijf Nederlandse Kampioenschappen was het hoog tijd voor een Europese wedstrijd. De Gemeente Utrecht riep de wedstrijd uit tot topsportevenement, waardoor deze doorgang kon vinden. De wedstrijd is onderdeel van zes European Cups van de International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA) die start in Bern en eindigt in het Finse Oulu.

Een vol deelnemersveld met ijsklimmers uit dertien verschillende landen zorgde voor een spannende en spectaculaire wedstrijd. Tijdens de kwalificaties wisten vijf vrouwen de route uit te klimmen, wat hen direct een finaleplaats opleverde. Negen mannen wisten een finaleplek te bemachtigen, waarvan drie Nederlanders. De Nederlandse Dennis van Hoek en Tom Phillips vochten zich een weg naar het podium.

Bij de vrouwenfinale was het tot het einde spannend. Uiteindelijk ging de Noord-Hollandse Marianne van der Steen er met de winst vandoor. De Finse Enni Bertling haalde het zilver op en de derde plaats ging naar Aneta Louzecka uit Tsjechië.

 

Mannen

Het leek er even op dat Nederlands favoriet Dennis van Hoek ervandoor zou gaan met de titel, maar de Franse Virgile Devin stapte de route als laatste in en wist als een snelheidsduivel de route uit te klimmen. Een prestatie die niemand hem voor ging. Zo bemachtigde hij de eerste plek. Dennis van Hoek is met zilver naar huis gegaan en de derde plaats ging naar de Nederlandse Tom Phillips.

Bij de mannen was er net als bij de vrouwen een spectaculaire route geschroefd door de Amerikaans-Noorse hoofdroutebouwer Ian Hanson en de Nederlandse Elwin van der Gragt. De routes bestonden uit een overhangende wand die aan het einde overging op een horizontaal dak, waar de deelnemers op zijn kop hingen om het einde van de route te bereiken. De loshangende houten ijspegels zorgde voor buitenaardse manoeuvres.

Na het grote succes van de European Cup Ice Climbing 2021, kijkt de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging uit naar de volgende Europese ijsklimwedstrijd. De NKBV ambieert naar een opvolging van deze wedstrijd in een land zonder bergen en verticaal ijs