Spektakel in en om Strijkviertelplas

Triathlon Redactie

Ruim 750 triatleten duiken zondag 8 juli de Strijkviertelplas in om te vlammen tijdens de veertiende editie van de Triathlon Utrecht. Na het zwemmen stappen de triatleten op de racefiets, het tweede onderdeel van een triathlon. Gefietst wordt er in de oksel van de A12 en de A2. Uiteindelijk komen ze hardlopend over de finish. Het looponderdeel vindt plaats in het Meentpark, de finish is eveneens bij de Strijkviertelplas.

Het is dé vraag die 750 triatleten momenteel bezighoudt: kan er wel of niet in wetsuit worden gezwommen? Liever wel natuurlijk, want een wetsuit heeft drijvend vermogen. Zo kom je minder vermoeid het water uit, wel zo prettig als je daarna nog een stuk moet racefietsen en hardlopen. Het hangt af van de temperatuur van de Strijkviertelplas: is die 22 graden of hoger dan mag er niet in pak worden gezwommen omdat het risico van onderkoeling dan geweken is.

Deelnemers hebben zich ingeschreven voor de Olympische afstand (1500 meter zwemmen, 44.8 kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen) of de sprinttriathlon (750 meter zwemmen, 22.4 kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen). Naast individuele deelnemers doen er 35 bedrijventeams mee. Omdat triathlon sinds een paar jaar ook in competitieverband wordt gedaan, starten in Utrecht de teams van de tweede divisie Noord (mannen en vrouwen) en derde divisie (mannen).

De triathlonsport is bijzonder populair, zegt voorzitter Jelmer Koekkoek van de Triathlon Utrecht. Ondanks concurrerende wedstrijden in onder meer Didam en Amsterdam was het maximumaantal deelnemers snel bereikt. ‘Onze wedstrijd wordt hoog gewaardeerd, dat weten we uit evaluaties van voorgaande edities. Deelnemers ervaren de sfeer als gezellig en ontspannen. Verder merken we als organisatie de stijgende populariteit voor de sport. Het ís ook heel gaaf om te doen. Het is afwisselend én spectaculair.’

 

Organisatie

Zowel het start- en finishgebied als de wisselzone bevinden zich aan de zuidzijde van de recreatieplas. Hier zijn ook een koffietentje met picknicktafels en zitzakken om in neer te ploffen. Verder is een dj aanwezig.

Om alles in goede banen te leiden, worden zo’n 150 vrijwilligers ingezet. Het merendeel van de vrijwilligersbrigade is lid van Hellas Triathlon. Deze wedstrijd wordt gezien als hét visitekaartje van de vereniging, met 500 leden de grootste triathlonverenigjng van het land.

Tussen 9.00 en 15.00 uur verwacht de organisatie enige verkeershinder rond de Strijkviertelplas en een deel van de N228. De eerste serie start om 9.30 uur.