Spektakelstuk met wrange afloop

Voetbal Hans van Echtelt

Hoe enerverend kan een bekerwedstrijd zijn. Ajax en FC Utrecht maakten er in de lege Arena gisterenavond een spektakel van jewelste van, uiteindelijk stond er 5-4 op het scorebord. Wrang voor de ploeg van René Hake die tot een kwartier voor tijd uitzicht had op een bekerstunt. Toen invaller Moussa Sylla de 3-4 op zijn naam had gebracht, leek de zege binnen bereik maar Zakaria Labyad en Dusan Tadic wisten alsnog de score om te buigen.

In de laatste minuut van de blessuretijd leek een strafschop nog binnen bereik toen Mark van der Maarel werd geraakt door Danny Blind. Maar scheidsrechter Dennis Higler had een seconde eerder een duw gezien bij de FC-aanvoerder, dit tot grote woede van de Utrechtse ploeg. Desondanks een wereldprestatie, vier goals bij Ajax. Twee jaar terug het laatst gepresteerd door Heerenveen.

Voor de wedstrijd had de nog geblesseerde Willem Jansen een verklaring afgegeven waarin ‘onvoorwaardelijke steun van de hele selectie ten opzichte van trainer Hake’ werd uitgesproken. Dit was een mooie reactie op de ongepaste tweet van Wesley Sneijder die openlijk solliciteerde naar deze job bij FC Utrecht samen met Mark van Bommel. Het is te hopen dat de leiding van de club niet zal bezwijken voor dit staaltje onfraaie opportunisme.

Dan terug naar de wedstrijd waarin doelman Maarten Paes wegens een hoofdblessure na een botsing met de geduwde Django Warmerdam nog voor rust vervangen werd door Eric Oelschlägel. Op dat moment had FC Utrecht al de toon gezet via een snelle treffer van Mimoun Mahi (eerste minuut). Ajax kwam twee keer fortuinlijk tot treffen door van richting veranderde afstandsschoten.  Maar FC Utrecht toonde ongekende veerkracht via weer Mahi waarna de wedstrijd alle kanten op kon. Hoe wrang het uiteindelijk afliep, hebben we al gememoreerd,  maar het was een onvergetelijke avond, het jubileumjaar waardig.