Sphaerinda Open wil traditie nog lang in ere houden

Tennis Roberto Cancian

Het is het oudste tennistoernooi van Nederland en wanneer het aan de toernooileiding ligt, dan blijft het Sphaerinda Open tot in de lengte der dagen voortduren. Het toernooi van de Utrechtse Studenten Sport Vereniging Sphaerinda kende onlangs zijn honderdste editie. De club die in 1882 al werd opgericht kent een roemrijke historie. Een historie die continuïteit vraagt en ook krijgt.

Bovendien is het Sphaerinda Open niet zomaar een tennistoernooi. Het is een toernooi met vele tradities. ‘Sommigen van deze tradities bestaan nog steeds, andere zijn in de loop der tijd verdwenen’, geeft Hugo Soons aan. De 21-jarige Soons was vorig jaar toernooidirecteur en gaf het stokje over aan de Jan Stoop (22). ‘Het is al een hele lange traditie dat de meest bevallige dame van het toernooi een prijs krijgt. Ook overhandigen we de dames van de eerste damespartij van het toernooi een bosje bloemen’, vervolgt Soons zijn verhaal. Hetzelfde als in de beginjaren is dat nog steeds de top van Nederland aan het toernooi deelneemt. In de beginjaren is het toernooi wel op een andere locatie gehouden dan bij de banen van ULTV Rhijnauwen. Tot 1932 werd het toernooi namelijk op onze eigen banen gehouden, die zich nog steeds op dezelfde plek bevinden als toen.’

 

Toernooileiding

Affiche

Het toernooi bestaat al zo lang omdat de toernooileiding elk jaar verandert. ‘Je zit maximaal twee jaar in de toernooileiding en de tweede jaars leiden in hun laatste jaar de nieuwkomers op. Hierdoor blijft er continuïteit in tegenstelling tot een toernooi waar de toernooileiding tien jaar hetzelfde is en dan besluit er mee op te houden’, geeft Stoop aan.

Het toernooi is ontstaan doordat tennis in het begin van de 20ste eeuw erg aan het groeien was en er behoefte kwam aan een dergelijk toernooi. ‘Sphaerinda was op dat moment één van de meest vooraanstaande tennisverenigingen van Nederland en kon dus voorzien in die behoefte.’

 

Studentikoos

Wat is er zo bijzonder aan deze club? ‘De combinatie van de historie, opgericht in 1882, en het studentikoze karakter maakt deze vereniging zo bijzonder. Wij zijn namelijk de initiatiefnemer geweest van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Wij beschikten als eerste tennisvereniging over een indoor tennisbaan, die zich in het oude Tivoli bevond. Daarnaast organiseren wij het oudste tennistoernooi van Nederland en als enige studentenvereniging hebben we een Nationaal Ranglijsttoernooi. Wat ons toernooi zo speciaal maakt is dat wij twintig eerste jaars vragen, tien jongens en tien meisjes, om samen met de commissie vanaf 20.00 uur tot in de late uurtjes te feesten. Iedere avond opnieuw. Het studentikoze karakter hoort bij het Sphaerinda Open. Wij slapen dan ook in tenten rondom het park en blijven allemaal hier tijdens het toernooi’, vervolgt Hugo Soons.

 

Sphaerinda kent meer sporten dan alleen tennis,
bijvoorbeeld Bowlen, Golf, Hockey, Voetbal en Cricket.
Zie ook www.sphaerinda.nl.

 

Tom Okker

Het Sphaerinda Open heeft door de jaren heen roemrijke tennissers op de banen gehad. In de herendubbel NRT speelde hun eigen Utrechtse held Sebastiaan Bonapart mee. In 1963 speelde Tom Okker, één van de bekendste tennissers die Nederland ooit voortbracht, in de finale. ‘Drie weken later verloor hij dezelfde finale bij de Nederlandse kampioenschappen. Dit geeft aan wat voor een aanzien ons toernooi had’, geeft toernooidirecteur Jan Stoop aan. ‘Tom Okker verloor drie jaar later de finale van Wimbledon. Wat een man.’

Ook dit jaar kijkt de organisatie van het Sphaerinda Open met een trots gevoel terug op de toch wel speciale honderdste editie. ‘Het toernooi was een groot succes. We hebben de honderdste editie op een prachtige manier gevierd. Het was de hele week genieten van heel veel tennis op alle niveaus en het was ook nog eens schitterend weer. Als klap op de vuurpijl was er een grote barbecue met livemuziek. Ruim tweehonderd studenten zijn komen opdagen en hebben deze honderdste editie goed gevierd’, geeft Soons aan.

Dat tegelijkertijd ook een Open Toernooi door ‘buurman’ Niënhof werd georganiseerd, kon de pret niet drukken.  ’Natuurlijk zit je in elkaars vaarwater met het Open Toernooi, maar wij hebben zowel een Categorie 2 als een Nationaal Ranglijsttoernooi wat Niënhof niet heeft. Dus deels bijt het elkaar, maar aan de andere kant vult het elkaar ook wel weer aan’, zegt Jan Stoop.

De Hollandse hitte was ongekend deze editie, maar de organisatie wil er niet over klagen. ‘Wij hadden goede voorzorgsmaatregelen getroffen door parasols bij elke baan te plaatsen en daar ook emmertjes met water neer te zetten. Daarnaast waren wij ook gewoon blij dat het de hele week droog is gebleven. Beter iets te warm dan de hele week te maken hebben met regen’, geeft een positieve Jan Stoop aan.

Het Sphaerinda Open zal zo de komende tientallen jaren nog wel zijn doorgang vinden. De belangstelling voor de sportvereniging is groot. ‘Dit toernooi is nog altijd een groot succes en trekt tennissers aan vanuit alle hoeken van het land’, besluit Soons. Voor de volgende editie is al bekend wie het stokje als toernooidirecteur van hem overneemt. Oscar Keim zal dan aan het roer staan en zal dan zijn best doen er wederom een groot succes van te maken. Dat het gaat lukken, daar zorgen de leden uiteraard wel voor.