Sport in stadsie Utrecht

Varia Ad van Liempt en Ton van den Berg

Van Stadsie tot Stad, Utrecht 1950-1975 is het nieuwe fotoboek van Ton van den Berg en Ad van Liempt. In het boek wordt teruggekeken op de ontwikkeling van de stad Utrecht na de Tweede Wereldoorlog. Ook de Utrechtse sport krijgt veel aandacht. Hieronder exclusief voor de Utrechtse Sportkrant een deel uit dat hoofdstuk.

Op sportgebied maakt Utrecht meeslepende tijden mee. Dat begint in de zomer van 1954: in het voetbal ontstaat een wilde

Cover van het nieuwe boek

profcompetitie, die zich afkeert van de KNVB, die als een bolwerk van amateurisme geldt. En Utrecht doet mee.

De profclub Utrecht speelt de thuiswedstrijden op het veld van RUC in Jutphaas. Het zijn er maar een handvol, daarna sluiten de wilde bond en de KNVB weer vrede en is semi-profvoetbal alom geaccepteerd. De profclub fuseert met Elinkwijk, dat in 1956 heel dicht bij het nationaal kampioenschap komt, maar in de nacompetitie sneuvelt.

Twee jaar later is het wel raak, bij stadgenoot DOS. Daar is een elftal van vrienden, familieleden en buurtgenoten gegroeid dat, aangevuld met de beste keeper van het land Frans de Munck, kampioen van Nederland wordt na een zinderende beslissingswedstrijd in Nijmegen. De eerste landstitel voor de stad, en bijna zeker de laatste.

Maar ook in een andere sport zijn er successen: in Wijk C is het talent gerijpt van Anton Geesink die uitgroeit tot een van de beste judoka’s aller tijden. Hij doorbreekt in 1961 de hegemonie van de Japanners door in Parijs wereldkampioen te worden. In 1964 haalt hij de gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio. Geesink krijgt een eigen judoschool in de naar hem genoemde straat – hij wordt de beroemdste Utrechter ter wereld.

Intussen is voetbalclub DOS in een vrije val geraakt. In de tweede helft van de jaren zestig is het een permanente degradatiekandidaat. In mei 1970 volgt een sensationele ontwikkeling die weinigen voor mogelijk hadden gehouden: aartsrivalen DOS, Elinkwijk en Velox gaan samen en vormen FC Utrecht. De nieuwe eredivisieclub trekt direct veel meer publiek en verovert een plek in de middenmoot en vaak in de subtop van de eredivisie.

Maar nooit meer op het allerhoogste niveau: 1958 blijft voor altijd een zoete herinnering.

 

Van Stadsie tot Stad, Utrecht 1950-1975 door Ton van den Berg en Ad van Liempt, een uitgave van W-Books. Het is te koop in diverse boekhandels in de regio Utrecht en ook direct te koop via de website Wbooks.com