‘Sport kan voor iedereen een middel zijn voor persoonlijke ontwikkeling’

Atletiek Onderzoek Roberto Cancian

Onlangs kondigde atleet Maarten Stuivenberg zijn afscheid aan als topsporter. De 24-jarige Veenendaler, die de laatste jaren furore maakte als 400meter loper, nam voor zichzelf enkele weken terug al het besluit om te stoppen maar deelde het onlangs ook met het grote publiek. ‘Ik heb het lang voor me gehouden maar het voelt nu als een last die van mijn schouders is gevallen’, geeft Stuivenberg aan.

In 2016 stond Stuivenberg aan de start bij de Europese Kampioenschappen Atletiek in het Olympisch Stadion in Amsterdam, een jaar later liep hij met de 4x400meter estafetteploeg een Nederlands Record. In de bloei van zijn leven werd de atleet van VAV, een jaar later, echter getroffen door kanker. (Na dopingcontroles met aanhoudende afwijkende waarden die niet door dopinggebruik te verklaren waren werden kiemceltumoren in zijn lichaam aangetroffen; hij bleek een vorm van zaadbalkanker te hebben. red)

 

Schoon

Na zijn ziekteperiode, halverwege 2018 werd hij schoon verklaard, leek hij op de weg terug naar zijn oude niveau. ‘De hersteltijd werd steeds minder en mijn oude toptijden kwamen weer in beeld. In 2017 had ik het idee dat ik harder kon dan daarvoor, nu was ik vooral gericht op de tijden die ik voor mijn ziekte liep’, legt hij uit.

Een kuitblessure die hij kort voor de FBK Games opliep begin juni van dit jaar, gooide roet in het eten. ‘Op dat moment was ik geknakt. Dat voelde niet als een motivatiedipje, maar echt als een punt waarop ik ben gaan nadenken over doorgaan of stoppen.’ De keuze viel op stoppen. Half juni besprak hij dat ook met zijn familie, trainster Betty Hofmeier en trainingsmaatje Nick Smidt. ‘Ik heb nooit echt wereldtalent gehad, maar heb er wel veel uit weten te halen. De vibe was er om het seizoen af te maken maar ik ben ook rationeel ingesteld. Het is klaar en nu ik die beslissing heb genomen, geeft het ook rust.’

 

Hoogtepunten

Dan denkt hij na wat het hem heeft opgeleverd. ‘Dat wij uit het niets een Nederlands Record liepen met de 4 x 400 meter ploeg. Die tijd van 3.02.37, gelopen op 25 juni 2017 in Lille, staat nog steeds. Het Europees Kampioenschap in Amsterdam van drie jaar terug was een hoogtepunt, maar ook dat ik veel mensen heb leren kennen. Het is een klein en soms beperkt wereldje, maar ik was zeker geen vreemde eend in de bijt. Ik ben redelijk koel en ging daar prima in mee.’

Als mens heeft de topsport hem ook veel opgeleverd. ‘Het heeft me persoonlijk gevormd en ook discipline, doorzettingsvermogen en de wil om te winnen gegeven. Het zal even afkicken worden, maar de keuze om nu voor financiële zekerheid te gaan en mijn Master te gaan doen, zijn op dit moment belangrijker.’

 

Advies

Stuivenberg, die in mei 2020 in het huwelijk zal treden met zijn vriendin, wil andere sporters nog wel wat meegeven. ‘Als 17-jarige had ik nooit gedacht dit te kunnen bereiken. Mijn moeder zei ooit dat het gaaf zou zijn wanneer ik eens aan een internationaal toernooi zou meedoen. Dat is me gelukt. Sport kan voor iedereen een middel zijn voor persoonlijk ontwikkeling. Vorming helpt je uiteindelijk verder. Dat is bij mij ook het geval.’ Stuivenberg doet voor zijn Master bij de Nederlandse Spoorwegen twee jaar onderzoek naar het gezondheidsaspect en het belang van vitaliteit.

‘Daarnaast zal ik de komende tijd heus nog wel wat wedstrijden doen en blijf ook trainen bij VAV in Veenendaal, maar puur voor het plezier. Ik had nog langer mijn status bij de Atletiekbond kunnen houden, maar het is eigenlijk wel goed zo. Ik heb mooie mensen leren kennen in de atletiekwereld maar de dingen die nu op mijn pad komen, zijn ook mooi.’