Sportiviteitsprijs voor Utrechtse bridger

Bridge Redactie

De Utrechtse bridger Kees-Jan van Heusden heeft een prestigieuze sportiviteitsprijs ontvangen. Op de clubavond van studentenvereniging Dombo ontving hij uit handen van districtsvoorzitter Barbara van Dijk de Hans Kreijns Award. De in 2012 overleden Kreijns stond bekend om zijn sportieve gedrag aan tafel en het respectvol bejegenen van zijn tegenstanders.

Van Dijk sprak lovende woorden over Van Heusden. ‘Kees-Jan is een verbindende factor zowel aan tafel als voor de gehele club. Bij hem kom je blij aan tafel en ga je blij weg. Of het nu een clubavond, competitiewedstrijd of een kroegendrive is, de houding van Kees-Jan aan tafel is altijd positief. Hij weet mensen enthousiast te maken voor het spel, toont interesse in iedereen en kan goed inschatten of mensen graag tips willen horen of juist niet. Hij stelt cursisten en nieuwe leden op hun gemak. Hij is altijd hoffelijk aan tafel en heeft respect voor de tegenstanders. Kees-Jan heeft zich jarenlang ingezet om studenten te leren bridgen. Hieruit zijn nieuwe generaties bridgers voortgekomen. Het plezier in en aan het spel beleven is voor hem belangrijker dan winnen.’

Oud-wereldkampioen Kreijns maakte na afloop van het spelen altijd een praatje met de tegenstanders. De Hans Kreijns Award is in het leven geroepen om te benadrukken dat sportiviteit, respect en plezier belangrijke waarden zijn in de bridgesport. Hij wordt ieder jaar uitgereikt.

 

Champions’ Cup

Profbridger Simon de Wijs uit Doorn heeft met zijn team ’t Onstein de Champions’ Cup gewonnen. Aan het toernooi doen de kampioenen van de sterkste bridgelanden van Europa mee. Nederland mocht twee teams afvaardigen omdat ’t Onstein de titelverdediger was. De Wijs droeg in belangrijke mate bij aan het veroveren van de trofee met een briljante start tegen een 3SA-contract. De Nederlandse equipe walste in de slotfase over de Engelse kampioen heen (67-39 imps) en pakte de Champions’ Cup voor de derde maal op rij.

 

Topcircuit

In de tweede voorronde van het Witte Huis Topcircuit was er een tweede plaats voor Aarnout Helmich en Vincent Kroes van de Amersfoortse vereniging de Vriendenkring. Utrechter Kees Bakker eindigde met Pim Coppens als vierde. De beste 16 bridgers kwalificeren zich na vier voorronden voor de finale van dit lucratieve toernooi voor topspelers dat een hoofdprijs kent van 5000 euro.