Sportkleding: maakt de kleur van je shirt eigenlijk uit?      

Podcast en video Redactie

Kans op buien met af en toe een zonnetje bij zo’n 12 graden. Het is best ingewikkeld om uit te zoeken in welke kleding en op welke schoenen een atleet goed presteert. Daarbij gaat het niet alleen om het aantal laagjes en het materiaal: ook de kleur van het shirt en de schoenen spelen een rol. Iedere sporter blijkt zo zijn voorkeuren te hebben, maar maakt ook weleens een verkeerde keus. De nieuwe Slimmer Presteren podcast beantwoordt de vraag: Heeft de kledingkeus invloed op de prestatie of is dit klinkklare onzin?

Julien Alaphilippe was in de Ronde van Vlaanderen nog maar net tegen een stilstaande motor gebotst of de wielervolgers wisten op de sociale media al de oorzaak van de onfortuinlijke val te duiden: ‘Ah, dit is de vloek van de regenboogtrui, hier is geen andere verklaring mogelijk’. Terwijl de Franse wereldkampioen door de val zijn hand brak, had twee maanden eerder Annemiek van Vleuten in de regenboogtrui haar pols tijdens een val in de Giro Rosa gebroken.

Een paar weken voor zijn val had Alaphilippe al opzichtig gefaald toen hij in de finale van Luik-Bastenaken-Luik zijn armen te vroeg in de lucht gooide en alsnog op de meet door Primož Roglič werd geklopt. Het beeld van Alaphilippe die trots als een pauw al ruim voor de finish zijn regenboogtrui toont door met de armen wijd rechtop op zijn fiets te gaan zitten, wordt die avond uitentreuren herhaald. Hoe kan zoiets sufs gebeuren?

Suf is het zeker maar het is wel klein bier vergeleken met wat eerdere renners met de regenboogtrui om hun lijf op de fiets meemaakten. Tom Simpson brak zijn been tijdens het skiën en reed daardoor amper wedstrijden op de fiets in zijn kampioensjaar. In 1971 knalde de Belgische wereldkampioen Monseré op een auto en was op slag dood. Tien jaar later werd een andere Belg, Freddy Maertens, de beste van de wereld maar reed vervolgens geen deuk meer in een pakje boter. De Ier Stephen Roche had het hele seizoen in zijn regenboogtrui last van een knieblessure, Oscar Freire van een steenpuist, Rudy Dhaenens kreeg hartproblemen en Laurent Brochard raakte aan de dope. De regenboogtrui, die leek wel vervloekt.

Het leed trok in ieder geval de aandacht van de Zwitserse wetenschapper Thomas Perneger. Die besloot eens goed uit te pluizen of het over de schouders trekken van de regenboogtrui écht gepaard gaat met pech of in ieder geval een mindere prestatie op de fiets. Het was geen vreemde gedachte: al eerder analyseerden wetenschappers of de kleur van het shirt in het voetbal iets voor de prestatie op het veld uitmaakte. In aflevering 36 van de Slimmer Presteren Podcast bespreken presentatoren Heijkoop en Van Teeffelen de uitkomsten van deze en andere studies en gaan zij tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ in op de juiste kledingkeus tijdens de wedstrijd.

 

Podcast

Sinds het voorjaar van 2020 is de Slimmer Presteren Podcast ‘in de lucht’, een initiatief van amateurtriatleet Gerrit Heijkoop en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering waarin steeds een ander onderwerp wordt belicht: enerzijds vanuit het perspectief van de topsport als dé ultieme broedplaats voor vernieuwingen, anderzijds vanuit de recreantensport om antwoord te krijgen op de vraag: ‘wat kan een amateursporter hiermee?’ Want een nieuw ‘wonderdrankje’ of ‘supersonische hardloopschoen’ mag dan interessant voor de professionele sporter lijken, betekent dit ook dat ze zinvol voor de recreant zijn? Ook schuift er regelmatig een ‘special guest’ in de podcast aan, een sporter met een bijzonder verhaal. Net als op de bekende podcast-kanalen en op YouTube, zijn alle afleveringen te vinden op slimmer-presteren-podcast.nl.