Sportpenning voor Wesley Sneijder

Voetbal Redactie

Op zaterdag 2 juni 2018 tijdens het Wesley Sneijder Benefietgala reikte burgemeester Jan van Zanen in aanwezigheid van wethouder Sport Paulus Jansen de Sportpenning uit aan de Utrechtse topvoetballer Wesley Sneijder. De stedelijke onderscheiding ontvangt hij vanwege zijn bijzondere inzet voor de Utrechtse sportwereld en de maatschappelijke impact van zijn persoonlijke en zakelijke projecten.

De Sportpenning wordt door het gemeentebestuur sinds 1985 toegekend aan personen of verenigingen die zich in een tak van sport bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Het bestuur beschouwt Sneijder als een ambassadeur voor de Utrechtse sportwereld. Burgemeester Jan van Zanen liet weten: ‘Hij heeft een gouden linker, een gouden rechter en een gouden hart!’

Tijdens zijn internationale voetbalcarrière heeft hij Utrecht nooit uit het oog verloren. Zo liet hij tijdens zijn periodes in Milaan en Istanbul op zijn kosten regelmatig jeugdteams uit Utrecht op bezoek komen en gaf hen een kijkje in de keuken. Ook is onder zijn leiding de Stichting Sport Ondiep opgericht, die de amateurvoetbalvereniging D.H.S.C. uit Ondiep ondersteunt, activiteiten voor de wijk Ondiep organiseert en de Voedselbank ondersteunt. De maatschappelijke betrokkenheid van Wesley Sneijder en zijn inzet voor de Utrechtse sportwereld maken hem tot een voorbeeld voor veel Utrechters. Gezien de uitstraling en intensiteit van zijn verdiensten wordt aan hem de Sportpenning toegekend.

Wesley Sneijder (33) is een geboren Utrechter die uitgegroeid is tot een internationale topvoetballer. Hij begon als jeugdspeler bij het Utrechtse DOS, waarna hij werd gescout door Ajax en daar onder meer de landstitel won. Ook bij zijn volgende clubs Real Madrid, Internazionale en Galatasaray werd hij kampioen. Met Inter won hij in 2010 ook de Champions League. Na een seizoen bij Nice, speelt Sneijder momenteel bij de Qatarese voetbalclub Al-Gharafa. In het Nederlands elftal is Sneijder recordinternational met 133 interlands (31 goals). Met Oranje werd hij tweede op het WK 2010 en derde in 2014. Begin september speelt hij zijn laatste wedstrijd als international.