Sportrecept: aardappel prei schotel

Voeding Carlien Harms

Een sportrecept is anders dan een ‘normaal’ recept voor een maaltijd doordat het weinig vet bevat, maar wel veel koolhydraten (brandstof voor de spieren en hersenen) en voldoende eiwit (bouwstof voor onder meer de spieren). Ook bevatten deze recepten ruimschoots vitamines en mineralen.

Bereidingswijze

Ingrediënten

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Vet een kleine ovenschaal in met bak- en braad. Kook de aardappelen in een pan met weinig water en zout gaar in 15 minuten. Kook de prei in een andere pan met weinig water in 8 minuten gaar. Verwarm de melk. Giet zowel de prei als de aardappelen af, voeg de melk toe aan de aardappelen en maak er puree van met behulp van een stamper. Voeg vervolgens de abrikozen, de cashewnoten en de gekookte prei toe en breng het geheel op smaak met het zout, de peper en de nootmuskaat. Doe het aardappel-prei mengsel in de ovenschaal, strooi de geraspte kaas erover en zet de schaal enkele minuten onder grill tot de kaas gesmolten en licht bruin van kleur is.

Voorbereidingstijd

5 minuten

 

Bereidingstijd

20 minuten

Variatietips

– Vervang de prei door savooie kool of witte kool.

– Vervang de abrikozen door gedroogde pruimen.

– Vervang de cashewnoten door 50 gram gekookte ham en laat een gedeelte van de kaas achterwege.

Voedingswaarde

Energie: 726 kcal / 3037 kJ

Koolhydraten: 111 gram

Vetten: 17 gram

Eiwitten: 33 gram

 

Etenswaardigheden

– Prei kan  maag-darmklachten veroorzaken tijdens het sporten (afhankelijk van persoonlijke gevoeligheid).

– Cashewnoten en andere noten zijn over het algemeen rijk aan vetten, eiwitten en B-vitamines.

– Gedroogd fruit zoals abrikozen, pruimen, vijgen, dadels, ananas en papaya is vitaminerijk en bevat onder andere ijzer en calcium. Kook bij voorkeur ongezwaveld gedroogd fruit. Gedroogd fruit wordt gezwaveld om verkleuring en schimmelen tegen te gaan. De zwavel kan verwijderd worden door het fruit even te koken en het water weg te gooien.