Sportrecept: Rode bietensoep (borsjt)

Voeding Carlien Harms

Een sportrecept is anders dan een ‘normaal’ recept voor een maaltijd doordat het weinig vet bevat, maar wel veel koolhydraten (brandstof voor de spieren en hersenen) en voldoende eiwit (bouwstof voor onder meer de spieren). Ook bevatten deze recepten ruimschoots vitamines en mineralen. Allemaal zaken voor sporters om goed te kunnen herstellen en de voorraden energie in de spieren weer ruimschoots aan te vullen.

Zo rond het begin van de nieuwe maand stelt voedingsdeskundige Carlien Harms een gezonde sportmaaltijd voor u

Borsjt

samen.

Bereidingswijze
Doe het water met het bouillonblokje in een pan en voeg de biet, de ui, het worteltje en de bleekselderij toe. Kook het  geheel gedurende 10 minuten. Maak de soep glad met de staafmixer of één van de andere bovengenoemde apparaten of wrijf de soep door een zeef. Breng de soep op smaak met het zout en de peper. Doe de soep in een diep bord, voeg de hamblokjes toe en schep een lepel zure room erop. Bestrooi met de dille en de peterselie. Besmeer de pistolets dun met de halvarine en serveer deze bij de soep.

Voorbereidingstijd
5 minuten

Bereidingstijd
15 minuten

Variatietips
– Vervang de gekookte ham door rauwe ham in reepjes.
– Vervang de pistolets door roggebrood.

Voedingswaarde
Energie: 749 kcal / 3151 kJ
Koolhydraten: 95 gram
Vetten: 26 gram
Eiwitten: 35 gram

Etenswaardigheden
– Borsjt is een gerecht oorspronkelijk uit Rusland. Er zijn vele variaties van bekend, de dille en de zure room horen er echter altijd in thuis.
– Dille is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Europa. Het heeft sprietig groen blad en smaakt licht naar anijs. Dille dient niet lang meegekookt te worden omdat het dan zijn fijne smaak verliest.

 

www.carlienharms.nl