Sportrecept: dubbele spinazierol

Voeding Carlien Harms

Een sportrecept is anders dan een ‘normaal’ recept voor een maaltijd doordat het weinig vet bevat, maar wel veel koolhydraten (brandstof voor de spieren en hersenen) en voldoende eiwit (bouwstof voor onder meer de spieren). Ook bevatten deze recepten ruimschoots vitamines en mineralen. Allemaal zaken voor sporters om goed te kunnen herstellen en de voorraden energie in de spieren weer ruimschoots aan te vullen.

 

Dubbele spinazierol
Dubbele spinazierol

Bereidingswijze
Kook in een kleine pan met water een ei hard in 7 minuten. Doe de spinazie in een kookpan voeg het zout toe en warm dit goed door. Laat de bak- en braad smelten in een braad- of hapjespan en bak hierin de champignons in enkele minuten gaar. Voeg de stukjes tomaat en de Italiaanse kruiden toe en warm het geheel 2 minuten door. Breng op smaak met het zout en de peper. Laat het gekookte ei ‘schrikken’ onder een koude kraan, pel de schil eraf en snijd het in kleine stukjes. Laat de spinazie goed uitlekken. Verwarm de tortilla’s zoals aangegeven op de verpakking en besmeer deze met de tomatensap uit het blik gepelde tomaten. Verdeel de spinazie over de tortilla’s, schep er het champignonmengsel over en bestrooi met het ei. Rol de tortilla’s op en leg deze naast elkaar op een bord.

Voorbereidingstijd
5 minuten

Bereidingstijd
15 minuten

Variatietips
-Vervang de spinazie door paksoi.
-Vervang het ei door gerookte zalm

Voedingswaarde
Energie: 659 kcal / 2759 kJ
Koolhydraten: 83 gram
Vetten: 31 gram
Eiwitten: 23 gram

Etenswaardigheden
-Diepvriespinazie kan de avond voor de bereiding in een schaal in de koelkast gezet worden, zodat deze ontdooit en sneller bereid kan worden.
-Spinazie bevat relatief veel nitraat. Nitraat kan onder invloed van bacteriën in het voedsel zelf en in het maagdarmkanaal omgezet worden in nitriet. Nitriet kan zich met andere stoffen verbinden tot kankerverwekkende stoffen. Daarom luidt het algemeen advies van het Voedingscentrum: ‘Eet niet vaker dan tweemaal per week een nitraatrijke groente’.

 

www.carlienharms.nl