Sportrecept: kool met pindasaus

Voeding Carlien Harms

Een sportrecept is anders dan een ‘normaal’ recept voor een maaltijd doordat het weinig vet bevat, maar wel veel koolhydraten (brandstof voor de spieren en hersenen) en voldoende eiwit (bouwstof voor onder meer de spieren). Ook bevatten deze recepten ruimschoots vitamines en mineralen. Allemaal zaken voor sporters om goed te kunnen herstellen en de voorraden energie in de spieren weer ruimschoots aan te vullen.

Recept

Bereidingswijze

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Verhit de olie in een wok, braad- of hapjespan en roerbak hierin het vegetarisch gehakt of quorn. Voeg de spitskool, de ui en de knoflook toe en bak dit 5 minuten mee. Voeg de satékruiden, de ketjap, de sambal en het zout toe en bak dit even mee. Voeg vervolgens de pindakaas toe en roer het geheel goed door. Bind eventueel met allesbinder Serveer met de gekookte rijst.

 

Voorbereidingstijd
5 minuten

Bereidingstijd
15 minuten

Variatietips

– Vervang de spitskool door chinese kool, savooie kool of witte kool.

-Vervang de rijst door aardappelpuree (uit een pakje).

-Vervang de satékruiden door 2 theelepels komijnpoeder (djintan).

-Vervang het vegetarisch gehakt door tartaar.

 

Voedingswaarde
Energie: 833 kcal / 3507 kJ
Koolhydraten: 109 gram
Vetten: 25 gram
Eiwitten: 43 gram

Etenswaardigheden

-Kool en ui kunnen maag-darmklachten veroorzaken tijdens het sporten (afhankelijk van persoonlijke gevoeligheid).

-Pindakaas wordt gemaakt door geroosterde pinda’s te malen met een beetje zout en eventueel suiker.

-Pinda’s bevatten veel foliumzuur (een B-vitamine).

-Quorn is een schimmeleiwit gemaakt van een paddestoelachtig plantje. Het product bevat eiwitten, B-vitamines, voedingsvezel en weinig vet. Het product is prima te gebruiken als vervanging van vlees. In vergelijking met vlees levert het alleen minder ijzer.

-Ingevroren quorn is 3 maanden houdbaar.

 

www.carlienharms.nl