Sportrecept: roerbak andijvie met mihoen

Voeding Carlien Harms

Een sportrecept is anders dan een ‘normaal’ recept voor een maaltijd doordat het weinig vet bevat, maar wel veel koolhydraten (brandstof voor de spieren en hersenen) en voldoende eiwit (bouwstof voor onder meer de spieren). Ook bevatten deze recepten ruimschoots vitamines en mineralen. Allemaal zaken voor sporters om goed te kunnen herstellen en de voorraden energie in de spieren weer ruimschoots aan te vullen.

Zo rond het begin van de nieuwe maand stelt voedingsdeskundige Carlien Harms een gezonde sportmaaltijd voor u samen.

roerbak andijvie met mihoen
roerbak andijvie met mihoen

Bereidingswijze
Kook de mihoen zoals aangegeven op de verpakking. Verhit de olie in een wok, braad- of hapjespan en roerbak hierin de tahoe of tempé licht bruin. Voeg de ui en de knoflook toe en roerbak deze kort mee. Voeg de andijvie toe en roerbak het geheel 5 minuten op een hoog vuur. Breng op smaak met de sambal, de citroensap, de bouillonpoeder, de ketjap en eventueel nog het zout en de peper.
Serveer met de mihoen.

Voorbereidingstijd
10 minuten

Bereidingstijd
10 minuten

Variatietips
-Vervang de andijvie door verse spinazie, paksoi of Chinese kool.
-Vervang de tahoe/tofu of tempé door kipfilet.

Voedingswaarde
Energie: 645 kcal / 2721 kJ
Koolhydraten: 97 gram
Vetten: 18 gram
Eiwitten: 23 gram

Etenswaardigheden
-Roerbakken is een snelle bereidingswijze waarbij een gerecht al omscheppend in hete olie gaar gebakken wordt. Oliesoorten die een grote hitte kunnen verdragen zonder te verbranden zijn het meest geschikt voor roerbakken zoals arachideolie en maisolie.
-Tahoe of tofu is een sojakaas gemaakt van gestremde sojamelk. Tempé is gemaakt van sojabonen waar een schimmel op is gekweekt. Beiden zijn goede vleesvervangers die vaak in de Indonesische keuken worden gebruikt.
-Sambal is een oliehoudende pasta van tot moes gehakte rode Spaanse pepers. Sambal bevat veel vitamine C. Er zijn zeer veel variaties in sambal mede door toevoeging van andere kruiden en specerijen.

 

www.carlienharms.nl