Sportrecept: Vis met mosterd en venkel

Voeding Carlien Harms

Een sportrecept is anders dan een ‘normaal’ recept voor een maaltijd doordat het weinig vet bevat, maar wel veel koolhydraten (brandstof voor de spieren en hersenen) en voldoende eiwit (bouwstof voor onder meer de spieren). Ook bevatten deze recepten ruimschoots vitamines en mineralen.

Bereidingswijze

Vis met venkel

Laat de bak- en braad smelten in een kookpan met dikke bodem en bak hierin de venkel en de ui gedurende 5 minuten. Voeg het fijngemaakte visbouillonblokje, de mosterd en het water toe. Leg de vis bovenop en laat het geheel gaar worden in 10 minuten met de deksel op de pan. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Haal de vis uit de pan, breng de venkel op smaak met het zout en de peper en zo nodig nog wat mosterd en bind het met allesbinder. Serveer de vis en de groente met de pasta.

Voorbereidingstijd

5 minuten

 

Bereidingstijd

20 minuten

Variatietips

– Vervang de venkel door bleekselderij

– Vervang de kabeljauw door een andere magere vissoort

– Vervang de volkorenpasta door aardappelpuree

Voedingswaarde

Energie: 626 kCal / 2639 kJ

Koolhydraten: 80 gram

Vetten: 18 gram

Eiwitten: 37 gram

 

Etenswaardigheden

– Van de venkelplant is zowel het blad, de zaden als de verdikte knol te gebruiken. Venkel combineert goed met vis door zijn anijsachtige smaak.

– Verse vis dient op de dag van aankoop gegeten te worden. Diepvriesvis kan makkelijk in voorraad gehouden worden en als vervanging in dit gerecht worden gebruikt. De vis hoeft niet eerst te ontdooien maar kan bevroren toegevoegd worden. Reken dan 5 tot 10 minuten extra tijd voor het gaar worden. Als de vis ondoorschijnend wit is, is hij gaar.

– Mosterd is een combinatie van mosterdzaad met azijn, water, suiker, zout en specerijen waaronder peper. Het is in verschillende soorten verkrijgbaar van mild tot zeer scherp. De hoeveelheid mosterd in dit gerecht dient aan de scherpte aangepast worden.

 

www.carlienharms.nl