Sporttitels Amersfoort voor Koen Lems en Femke Bol

Sportprijzen Redactie

In een sfeervol theater Flint zijn de beste Amersfoortse sporters van het jaar 2019 gekroond. Sportman van het jaar werd zwemmer Koen Lems, terwijl atlete Femke Bol er met de titel sportvrouw van het jaar vandoor ging. Beste sportploeg werd het mannenteam van AVV Keistad. Puck Pieterse werd uitgeroepen tot het sporttalent van het jaar.

Logo Sportgala Amersfoort

Het sportgala in Amersfoort werd voor de tiende maal gehouden. Behalve veel aandacht voor de sport was er in Flint tevens een mix van dans en entertainment. De geslaagde avond werd aan elkaar gepraat door Studio Sport-presentator Jeroen Stomphorst. Burgemeester Lucas Bolsius gaf de ambiance als volgt weer: ‘Ik ervaar weer een beetje het wij-Amersfoort gevoel.’

Veel verrassingen leverden de verkiezingen in de verschillende categorieën niet op. De 23-jarige Koen Lems zwemt bij ZPC Amersfoort en is een schoolslagspecialist, die Nederlands kampioen werd in 2018 en 2019 op de 200 meter. Hij won daarnaast brons op de 200 meter wisselslag. Vanwege zijn scherpe tijden staat de Amersfoorter inmiddels in de Nederlandse top-10 allertijden. Andere genomineerden waren bij de mannen golfer Bob Geurts (20) en kickbokser Ertugrul Bayrak (27).

 

Wereldster

De pas 19 jarige Femke Bol is als een komeet doorgebroken in de mondiale atletiek. Ze kwalificeerde zich verrassend voor de WK en haalde op de 400 meter horden zelfs de halve finale. Bol behoorde in Doha ook tot het Nederlandse estafetteteam dat op de 400 meter de finale haalde. De Amersfoortse heeft al een ticket op zak voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio en is door de European Athletics genomineerd voor de titel ‘grootste talent’. Concurrentie had de atlete van paralympische zwemster Lisa Kruger (19) die al eens gekroond was tot sportvrouw van het jaar, en de 21-jarige veelbelovende zwemster Sterre Mooiweer.

De volleyballers van Keistad promoveerden afgelopen seizoen naar de topdivisie en dat was een primeur voor de Amersfoortse vereniging. ‘Een geweldig resultaat als gevolg van ambitie en visie,’ zo luidde een begeleidend commentaar. Het volleybalteam moest opboksen tegen het mixed estafette-zwemteam van ZPC Amersfoort en de vrouwen van KV Keistad, die kampioen werden in het kanopolo.

Puck Pieterse (17) blinkt uit in het mountainbiken en het veldrijden. Ze werd de eerste Europees kampioene veldrijden bij de junior-vrouwen en rijdt intussen regelmatig mee met de elitevrouwen van de cyclocross. Op het EK mountainbike eindigde ze als vijfde, op het WK als zevende. Andere genomineerden bij het talent van het jaar waren Pelle Bolsius (13) en de 16-jarige taekwondoka Milan Molle. Tot sportvereniging van het jaar werd uitgeroepen GVSA, een vereniging voor aangepast sporten in Amersfoort en omgeving met als doelgroep mensen met een lichamelijke en/of visuele handicap.

 

Henk Wery

Verder werden nog enkele speciale prijzen uitgereikt. Oud-profvoetballer Henk Wery (76), met Feyenoord in 1970  winnaar van de Europacup en de wereldbeker, werd door de jury uitgeroepen tot sportspecial. Wery was een karaktervolle rechtsbuiten die begon bij HVC in Amersfoort. Hij was niet aanwezig op het sportgala omdat hij herstellende is van een operatie, maar hij was zeer verguld met de prijs, vertelde zijn zoon.

Een foto van de plaatselijke fotograaf Rodney Kersten werd gekozen tot sportfoto van het jaar. Voorafgaand aan de feestelijke avond werden in het middagprogramma 150 jeugdkampioenen in het zonnetje gezet en 200 masters (50+) en seniorenkampioenen gehuldigd.