Springplank naar een profcarrière

Wielrennen Redactie Utrechtse Sportkrant

In 1952 verwierf de Ronde van Midden-Nederland het predicaat ‘klassieker’ en sinds 1993 is de vrijwilligersorganisatie omgezet in de Stichting Wielerpromotie Midden-Nederland. Het is daarmee één van de oudste officiële wielerklassiekers van Nederland, ooit ontstaan uit een initiatief van UW & TC De Volharding.

De wedstrijd van 200 kilometer wordt verreden onder de auspiciën van de internationale wielerbond UCI en is ingedeeld in categorie 1.2. Dit betekent dat continentale teams, nationale teams (LSE) en nationale selecties mogen deelnemen. Volgens de regels van de UCI moeten er minimaal zes internationale teams aan de start verschijnen. Hieraan kan de organisatie ruimschoots voldoen vanwege de grote belangstelling van internationale teams. In totaal mogen er 25 teams van elk 8 renners aan de start verschijnen. De Ronde is voor jong talent een springplank naar een profcarrière.

Zowel in Nederland als het buitenland heeft de wedstrijd een reputatie opgebouwd van een lastige en goed georganiseerde koers. De afwisseling van heuvels en dijken in combinatie met de wind zorgt voor een wedstrijd die altijd een sterke winnaar kent. Zes jaar geleden is besloten om de stap naar een internationale wedstrijd te maken om tot een sterker deelnemersveld te komen. Een noodzaak voor talent om zich voor te kunnen bereiden op de stap naar een professioneel team.

Dit beleid heeft in 2014 geresulteerd in het sterkste deelnemersveld ooit met topteams uit diverse landen. Daarbij Nederlandse teams die op het punt stonden om de stap naar een hoger niveau te maken.

De wedstrijd heeft een goede reputatie en ontving in 2012 een UCI juryrapport met een perfecte score.

 

Wetenswaardigheden

1948: De eerste Ronde van Midden-Nederland wordt op 17 mei verreden. De start is op de Veemarkt aan de Croeselaan. Onder de 125 vertrekkers ook de Nederlandse Olympische ploeg. De jonge Gerrit Voorting komt solo aan de finish en verdient zijn Olympische selectie. In Londen zal hij op de tweede plaats eindigen in de wegwedstrijd.  De eerste winnaar overlijdt in 2015. Dolf Spronk van Het Stadion is de eerste Utrechter.

1949: Olympisch kampioen (ploegachtervolging 1948 Londen) Lode Wouters (België) wint de Ronde van Midden-Nederland. De 17-jarige Nop Koch sjoemelt met zijn leeftijd en eindigt als beste Utrechter op de 26e plaats. Latere beroemde winnaars Hein van Breenen (2x), Adri Voorting, Piet Steenvoorden, Krijn Post, Adrie Voorting, Jan Raas, Rik van Looy, Henk Nijdam, Jan Jansen en Niki Terpstra. De loopbaan van Lode Wouters eindigt na een zware val in de kermiskoers van Putte-Kapelle. De invalide (verbrijzelde arm) Belg maakt in 1954 een ereronde in stadion Galgenwaard en krijgt van De Volharding 40 procent van de opbrengst van de programmaboekjes.

1957: Gijs Pauw wint de Ronde van Midden-Nederland. Drie jaar later is Utrechter Lex van Kreuningen dichtbij de triomf maar moet in Jan Jansen zijn meerdere erkennen.

1959: Drukte op de wegen en noodtribunes op de wielerbaan van Galgenwaard verhinderen de ronde van Midden-Nederland. Ook tussen 1962 en 1967 wordt de Ronde niet verreden. In 1968 keert de wedstrijd terug op de kalender. Niet in het weekeinde maar op een doordeweekse dag. Daan Holst wordt winnaar.

1987: Na de winst van Gijs Pauw in 1957 weer een renner uit de regio als winnaar van de Ronde van Midden-Nederland. Johnny Broers is teruggekeerd van de profs, onder andere bij een Spaanse ploeg, en klopt zijn medevluchters Teuben en Möhlman in de sprint.

1995: Geen Ronde van Midden-Nederland vanwege te geringe belangstelling van de renners. De Ronde heeft een plaats op de kalender gekregen midden in de vakantie (8 juli)

1998: De Ronde van Midden-Nederland wordt kort voor de start afgelast. De KNVB voorspelt extreem weer. De hele middag is het prachtig weer maar op het moment van de verwachte aankomst is het inderdaad noodweer.

2001: Geen ronde van Midden-Nederland vanwege mond- en klauwzeer

2004: De Maliebaan wordt de finishplaats van de Ronde van Midden-Nederland. De wedstrijd wordt ook weer op de aantrekkelijke zondag verreden.

2005: Wim Stroetinga verslaat Arno Wallaard in de Ronde van Midden-Nederland. De laatste overlijdt negen maanden later op 28 februari 2006. Achter het stuur van zijn auto krijgt hij een hartstilstand. Janneke Vos uit Kockengen wordt Nederlands kampioen op de weg.

2010: De Ronde krijgt een internationale status onder auspiciën van de UCI in categorie 1.2. Deze categorie is voor de wielersport van essentieel belang, omdat jonge renners zich in dit soort wedstrijden met de internationale talenten kunnen meten.

2015: Besloten werd om de wedstrijd uit te breiden naar twee dagen. Op de zaterdag wordt sindsdien een ploegentijdrit verreden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met deze stap is de organisatie er in geslaagd om een nog sterker deelnemersveld aan de start te krijgen. De ploegentijdrit is voor vele teams een extra kans in de voorbereiding op het wereldkampioenschap. Met deze uitbreiding valt de wedstrijd nu in UCI categorie 2.2. De oorspronkelijke klassieker is nu een etappe binnen de meerdaagse wedstrijd.

2016: De Engelse wielrenner Chris Opie van team One Pro Cycling werd in 2016 eerste in het algemeen klassement. Opie reed in het verleden voor De Volharding en spreekt heel goed Nederlands. Niet zozeer door zijn periode bij de Utrechtse wielervereniging als wel doordat hij getrouwd is met een Nederlandse. Hij is de zwager van ex-prof Remco van der Ven uit Nieuwegein.

2017: Vanwege te veel blessures heeft het Duitse team Lotto Kern Haus zich in de laatste week nog afgemeld voor deze editie. Ze zouden aan de start verschijnen met renners Raphael Freienstein, Christopher Hatz, Luca Henn, Joshua Huppertz, Jonas Rutsch, Joshua Stritzinger, Jonas Tenbrock en Daniel Westmattelmann.