Sprinter Wim Stroetinga (35) zet punt achter zijn carrière

Wielrennen Redactie

Wim Stroetinga (35) zet een punt achter zijn wielerloopbaan. De geboren Fries, al jaren woonachtig in Nijkerk, was in zijn beste jaren een van de snelste sprinters van het peloton. De laatste jaren reed Stroetinga vooral op de baan en haalde hij menigmaal het podium van een zesdaagse. Stroetinga won driemaal - in 2005, 2011 en 2014 - de Ronde van Midden-Nederland, de Utrechtse klassieker die (voorlopig?) voor het laatst gehouden werd in 2018.

Hij is daarmee recordhouder van Utrechts Mooiste, waar op de lijst van winnaars ook namen als Jan Janssen, Jan Raas en Niki Terpstra prijken. Stroetinga brak mondiaal nooit echt door als prof. In 2009 werd hij ingelijfd door de Duitse profploeg Milram, die twee seizoenen jaar later ophield te bestaan. Daarna reed Stroetinga op continentaal niveau bij onder meer Vlasman Cycling, de ploeg waar hij zijn carrière beëindigt.

Op de piste was hij een geduchte tegenstander. Driemaal veroverde hij op het WK een medaille, steeds op het onderdeel scratch. In 2007 en 2008 pakte hij zilver. De tweede keer was hij de topfavoriet voor het goud, maar liet hij zich verrassen door een onbekende Wit-Rus. In 2012 pakte hij brons. In januari won Stroetinga, met Yoeri Havik aan zijn zijde, voor de tweede maal de Zesdaagse van Rotterdam. In 2012 was hem dat gelukt met Peter Schep.