Sprintkoning Evert Hoolwerf imponeert met vier op een rij

Marathonschaatsen Redactie

Marathonschaatser Evert Hoolwerf uit Eemdijk was dit jaar de koning van de befaamde Trachitol Trophy. Hij heerste gedurende de hele vierdaagse en won alle vier de wedstrijden. Met een glansrol op de slotdag voor zijn ploeggenoot Crispijn Ariëns van Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk. De meesterknecht reed alle gaten dicht, waarna zijn kopman het met een majestueuze sprint afmaakte. Bij de vrouwen was de Trachitol Trophy voor Elisa Dul uit Oene.

Op ijsbaan De Meent in Alkmaar werd op de slotdag vuurwerk verwacht. Dat gebeurde ook meer dan de vorige dagen, maar echt spannend werd het nooit. Wel vielen al vroeg gaten in het peloton en ontstond er een kopgroep van een man of tien. Met daarin de grote kanonnen van het klassement, Evert Hoolwerf, Harm Visser en Sjoerd den Hertog. De ploeg van laatstgenoemde Royal A-ware/ZiuZ probeerde het, gecoacht door Jillert Anema, wel. Maar bij een verrassingsaanval van de blauwe trein reed de oersterke Crispijn Ariëns van Hoolwerf Heiwerken / Ab Vakwerk het gat weer dicht.

Zijn kopman bleef tot de finale heel fris. Jumbo-Visma hield het tempo hoog om Visser in stelling te brengen, maar Hoolwerf behield het overzicht. Hij moest wel buitenom, maar perste er met alle energie nog een jump uit en won voor de vierde maal, zij het ditmaal met miniem verschil. ‘Dit is een grote prijs. En als je alle vier de wedstrijden kunt pakken, is dat heel bijzonder.’ Harm Visser eindigde als tweede en Sjoerd den Hertog werd derde.

 

Groot machtsvertoon

Elisa Dul liet er geen twijfel over bestaan wie het meeste recht had op de eindzege bij de vrouwen. Met groot machtsvertoon won ze de sprint van de slotwedstrijd en boekte daarme de derde overwinning in vier dagen. Achter de rappe rijdster van Team Zaanlander eindigde Paulien Verhaar als tweede en Lianne van Loon als derde.

Bij de beloften heerste de 21-jarige Fries Tjerk de Boer. Vrijdag had hij al de eerste etappe gewonnen en zondag herhaalde hij dat in de tweede race. Vanwege de coronabeperkingen ging het klassement bij de talenten slechts over twee wedstrijden. Olin Verhoog uit Zoeterwoude reed slim bij de belofte-vrouwen. Ze greep de dagzege en werd ook eindwinnares.