‘Sta op voor FC Utrecht’

Voetbal Hans van Echtelt

Het klonk weer eens welluidend door Galgenwaard: ‘Sta op voor FC Utrecht’. Dat was het moment waarop de thuisclub met sprankelend spel binnen korte tijd een 2-0-voorsprong had genomen op PEC Zwolle, toch de revelatie van dit seizoen. Even later gevolgd door een massaal gescandeerd ‘Jean-Paul de Jong’ om te laten horen dat het thuispubliek de opvolger van Erik ten Hag nu spontaan in de armen heeft gesloten.

Het was dus genieten op deze kille maar sfeervolle zaterdagavond in Galgenwaard. Natuurlijk van de goals van Gyrano Kerk en Zakaria Labyad (hij weer) maar dit keer vooral ook van het spel van de o zo nuttige ‘waterdragers’ zoals Sander van de Streek, Rico Strieder en Sean Klaiber. Van ons had een van dit drietal na afloop best tot man-of-the-match gekozen mogen worden.

Niet dat we deze onderscheiding onze aanvoerder Willem Jansen zaterdagavond misgunden, maar het zou wel eens mooi zijn wanneer de wedstrijdjury na afloop een speler zou nomineren die wat minder in de schijnwerpers staat. Misschien is dat wel het geheim van de huidige selectie, dat er naast het basisteam ook wisselspelers achter de hand zijn die een volwaardige rol kunnen spelen bij een invalbeurt. Of zoals mijn buurman Ton het zaterdagavond uitdrukte, kijkend naar de namen op het wedstrijdformulier: ‘Daar zou je nog gemakkelijk een tweede volwaardig team uit kunnen opstellen.’

Het zal de komende weken zaak zijn om niet aan onderschatting te lijden, nu de ploeg al zes wedstrijden op rij ongeslagen is en daarmee tien punten heeft verzameld waarmee een solide plek in de subtop is bereikt. Het komende uitduel tegen Roda is er een schoolvoorbeeld van dat FC Utrecht zich niet aan ‘sociaal gedrag’ moet bezondigen, zoals zo vaak in het verleden. Dat er punten werden verspeeld tegen een opponent die er slecht voorstaat op de ranglijst en de punten heel hard kan gebruiken.