Staande ovatie voor Strieder bij rentree in Galgenwaard

Voetbal Redactie Utrechtse Sportkrant

Rico Strieder (25) heeft zondag 10 september zijn rentree gemaakt in het eerste team van FC Utrecht. De Duitse middenvelder verving in de 74e minuut in het competitieduel met Roda JC ploeggenoot Urby Emanuelson. FC Utrecht won in de eigen Galgenwaard overigens met 2-0.

Strieder was onomstreden basisspeler toen hij op 11 december 2016 geblesseerd raakte in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo; hij scheurde de voorste kruisband van de linkerknie af. Na een revalidatie van negen maanden kreeg Strieder, ook wel het cement tussen de linies genoemd, zondag een staande ovatie van het publiek bij zijn eerste optreden in de hoofdmacht van 2017.

Maar er was veel meer om voor te klappen voor de bijna 20.000 toeschouwers in de vierde speelronde van de Eredivisie. Technische hoogstandjes, vloeiende combinaties en een onmachtig Roda JC verhoogden de feestvreugde. De tegenstand van de Limburgers was zo minimaal dat de voetbalwedstrijd voor de formatie van trainer Erik ten Hag al na goed een minuut was gespeeld. Sander van de Streek was het eindstation na een geweldige aanvalsopzet, die begon bij doelman David Jensen: 1-0.

Vervolgens was het al FC Utrecht dat de klok sloeg, maar de ploeg was voor het doel van Roda-keeper Jurjus nét niet slagvaardig genoeg of stuitte op de sluitpost. De gasten speelden zich niet één mogelijkheid uit. De logische 2-0, in de 58e minuut, kwam op naam van Zakaria Labyad na wederom een vloeiende aanval over de linkerkant.

Het is het tweede achtereenvolgende thuisduel dat een op alle fronten oppermachtig FC Utrecht zo kort na de aftrap de wedstrijd besliste. Tegen Willem II (ook 2-0) had het welgeteld zeven minuten nodig.

Door de zege bezet FC Utrecht de gedeelde tweede plaats op de ranglijst. Op basis van het doelsaldo staat het team als vierde geklasseerd. De zeges tegen ADO Den Haag, Willem II en Roda JC, respectievelijk de huidige nummers 14, 17 en 18, vertekenen mogelijk het beeld. Aan de andere kant werd bij FC Groningen door een oppermachtig FC Utrecht de enige seizoensnederlaag (2-1) geleden.

Hoewel het publiek zondag wederom bij vlagen in extase was, volgt de ware krachtproef de komende weken. FC Utrecht gaat zondag 17/9 op bezoek bij FC Twente – dat nog geen punt verzamelde -, op 24/9 volgt de thuiswedstrijd tegen PSV waarna op 1/10 Vitesse in Arnhem wacht. In het weekend van 7 en 8 oktober ligt de competitie stil vanwege de kwalificatiewedstrijden voor het WK in Rusland. Op woensdag 20 september bekert FC Utrecht nog bij de amateurs van Ajax dat uitkomt in de Hoofdklasse B zaterdag.