Stadion op de Neude voor EK beachvolleybal in Utrecht

Beachvolleybal Redactie

Op de Neude in Utrecht zal deze zomer een stadion verrijzen. Niet voor voetballers, maar voor volleyballers. Van 15 tot en met 22 juli wordt in Utrecht het EK beachvolleybal gehouden, zoals een trotse wethouder Paulus Jansen bekendmaakte. Topvolleyballer in ruste Richard Schuil is benoemd tot Utrechts ambassadeur van het evenement.

Wethouder Jansen (rechts). Foto: Nevobo

Schuil werd in 1996 met Oranje Olympisch kampioen zaalvolleybal en veroverde later drie Europese titels in het beachvolleybal. Behalve Utrecht zijn Den Haag, Rotterdam en Apeldoorn speelsteden van het EK. Wethouder Jansen liet samen met Aleksandar Boričić, president van de Europese Volleybal Federatie (CEV), zien hoe het stadion midden op het plein zal verrijzen. Ook bezocht het gezelschap enkele ondernemers, waarmee tijdens het EK nauw wordt samengewerkt.

Met het EK is Nederland opnieuw een groot titeltoernooi rijker. In 2015 genoten veel Nederlanders van het WK beachvolleybal in eigen land. Tijdens het toernooi zaten de stadions bomvol en keken ook nog eens meer dan een miljoen mensen live naar de finale tussen Nederland en Brazilië op tv.

Het  EK beachvolleybal staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een groot landelijk volleybalevenement waarbij drie Olympische volleybaldisciplines worden verenigd: Het EK beachvolleybal, het WK zitvolleybal én het EK volleybal voor jongens onder 20 jaar. Deze drie toernooien worden in dezelfde week gespeeld op bijzondere locaties door het hele land. In het laatste weekend komen alle toernooien bijeen op een centrale locatie: de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

‘Ik ben er bijzonder trots op dat Utrecht na het succes van het EK vrouwenvoetbal 2017 komend jaar opnieuw gaststad is van een internationaal topsportevenement. Samen met de andere speelsteden Rotterdam, Den Haag en Apeldoorn biedt Utrecht met de Neude een prachtig decor. We gaan er met alle Utrechtse volleyballiefhebbers, de horecaondernemers en alle bezoekers een geweldig feest van maken,’ aldus Jansen.

 

Gouden historie  

Het EK beachvolleybal wordt sinds midden jaren negentig jaarlijks georganiseerd. Nederland won vier keer goud bij de mannen. Verantwoordelijk daarvoor waren Marko Klok en Michiel van der Kuip in 1995 en Reinder Nummerdor en Richard Schuil van 2008 tot en met 2010. Bij  de vrouwen werd twee maal de hoogste trede van het podium bereikt. Sanne Keizer en Marleen van Iersel in 2012 en Madelein Meppelink en Marleen van Iersel in 2014 tekenden voor die prestaties.