Start van het biljartseizoen in de Windhoek

Snooker/Biljart/Pool Ted Vermeulen

Het start van het biljartseizoen staat voor de deur en dat werd traditioneel geopend met een invitatietoernooi driebanden op de kleine tafel, bij de insiders beter bekend als het Bertus Abels-toernooi. Die seizoen opening is na 37 jaar door de biljartvereniging De Windhoek vorig jaar omgetoverd tot een invitatietoernooi driebanden op de grote tafel, vernoemd naar Henk van den Bosch, het in begin 2016 op 74-jarige leeftijd overleden clubicoon. Van den Bosch was 43 jaar penningmeester en ambassadeur van de club.

De organisatie van het toernooi heeft dit jaar voor het eerst een charitatief element ingebouwd. Er kan worden ingezet op de resultaten van de partijen. De hoofdprijs van deze toto is 1/3 en de tweede prijs 1/6 van de totale inzet. De andere helft van de inzet wordt overgemaakt naar de Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL).

De eerste editie van de Memorial werd gewonnen door Peter Dix (foto) door in de finale Adrie Brand uit Odijk te kloppen. De tweede editie is met het maximale aantal van 32 deelnemers volledig volgeboekt en telt, mede door de interessante geldprijzen, zeer interessante regionale deelnemers. Gijs van Rijn, Jos Kriekaard, Perry Timmers, Rens Hoeba, Hans de Bruin, Puck van Aart en Ben Derks zijn ongetwijfeld de sterkste spelers, maar dat de beste speler ook wint is in dit toernooi lang niet zeker.

Dit jaar zijn er van de 32 deelnemers 16 geplaatst en 16 ongeplaatst. Er is een lijst gemaakt met moyennes van hoog naar laag. De eerste 16 zijn in een knock-out schema geplaatst, wat onder meer ook gebruikt werd bij het World Matchplay bij het darten.

Het toernooi begint maandag 28 augustus met de eerste ronde, die op dinsdag 29 en woensdag 30 augustus wordt vervolgd. De overgebleven 16 spelers spelen op donderdag 31 augustus en vrijdag 1 september de tweede ronde, om te bepalen wie zich voor de kwartfinales op zaterdagmiddag 2 september mag plaatsen. Op die zaterdag wordt tevens de halve finale en de eindstrijd afgewerkt.

De partijen beginnen op alle dagen om 19.00 uur, terwijl de finaledag op zaterdag om 13.00 uur van acquit gaat. Biljartcentrum De Windhoek, Laan van Nieuw Guinea 39, Utrecht.

De toegang is gratis.