Stef Brandsen zal debuut bij senioren lang heugen

Schaatsen Redactie

Het was zijn eerste grote wedstrijd bij de senioren, maar het NK afstanden liep voor Stef Brandsen uit op een grote deceptie. Op de 500 meter werd de 19-jarige Woerdenaar gediskwalificeerd, op de dubbele sprintafstand eindigde hij als voorlaatste.

De rijder van het Regionaal Training Centrum Midden in Utrecht zal het voor veel topschaatsers cruciale weekeinde in Thialf nog lang heugen, al duurde zijn optreden in de schaatstempel van Heerenveen op de 500 meter wel heel kort. Brandsen veroorzaakte de tweede valse start in zijn rit Janno Botman en de reglementen zijn onverbiddellijk: diskwalificatie, ook al was de eerste keer zijn tegenstander niet correct vertrokken. ‘Een harde les,’ noemde commentator Herbert Dijkstra de trieste aftocht van de jonge Woerdenaar. Op de NK afstanden kon, naast de nationale titel, een ticket veroverd worden voor de grote (wereldbeker)wedstrijden in de tweede helft van het seizoen.

Brandsen, die het vooral moet hebben van zijn explosieve start, verscheen ook op de 1000 meter aan de start, maar slaagde er niet in zich te revancheren. Hij werd 23ste.  Wesley Dijs uit Soest deed het met een tiende plaats beter en nog veel beter op de 1500 meter, waar hij net naast het podium belandde.