Stem op de genomineerde sporters

Sportprijzen Redactie

Ook al waren er in 2021 minder topsportevenementen dan normaal door de coronapandemie, toch zijn er vele mooie prijzen binnengehaald door Utrechtse sporters, coaches en ploegen. Tevens hebben dat jaar de sportaanbieders en sportvrijwilligers wederom laten zien hoe veerkrachtig zij zijn. Dit alles is dan ook een compliment en beloning waard die tijdens de uitreiking van de Sportprijs Utrecht 2021 worden uitgedeeld. Wie zijn de genomineerde sporters?

Ilias Ennahachi (kickboksen)

Voor de derde keer genomineerd, maar zeker verdiend. Ilias Ennahachi (25) verdedigde met succes zijn wereldtitel in het vlieggewicht bij ONE Championship te Singapore. Na eerdere titels bij de bonden Blade, WFL en Enfusion, veroverde hij in 2019 de belt bij ONE Championship. In februari 2021 was zijn titel inzet van een gevecht waarin zijn Thaise uitdager Superlek Kiatmoo het Ennahachi knap lastig maakte. De jurybeslissing viel in het voordeel van de Utrechter uit.

 

Josine Koning (hockey)

Keepster Josine Koning (26) behaalde de landstitel en winst in de Euro Hockey League met haar club Den Bosch, goud met Oranje op de EK, in de FIH Pro League en bovenal tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De Utrechtse, getogen in Amersfoort, had de vorige Olympische finale (het smadelijke verlies tegen Groot-Brittannië) nog op een terrasje in haar woonplaats Utrecht gevolgd. In Tokio was ze de zekere sluitpost die slechts vier tegengoals toestond.

 

Malou Pheninckx (hockey)

Een gouden Olympische plak om haar nek terwijl ze een aantal maanden eerder met Kampong nog ontsnapt was aan degradatie uit de hoofdklasse. Nu straalde ze op hoogst denkbare podium in het hockey na eerdere overwinningen met Oranje in 2021 op de EK en in de FIH Pro League. Inmiddels heeft ze besloten een punt te zetten achter haar interlandcarrière na 108 caps.

 

Jesse Puts (zwemmen)

Een klein foutje bij zijn start hield hem uit de Olympische finale op de 50 meter vrije slag in Tokio. De Utrechtse zwemmer, die tegenwoordig woont en traint in Amsterdam, dook op zijn favoriete 50 meter vrij voor het eerst onder de grens van 21 seconden (20.99) waarmee hij zesde werd. In de estafettes pakte hij twee keer goud in de vrije slag (met de mannen- en de gemengde ploeg) en brons bij de wisselslag (mannen).

 

Marcel Sterkenburg (worstelen)

Groot was de verrassing toen Marcel Sterkenburg in augustus wereldkampioen bij de junioren werd in Ufa (Rusland). Worstelen is in Nederland immers een piepkleine sport. De Hilversumse tweelingbroers Marcel en Tyrone Sterkenburg (20) vonden elf jaar geleden onderdak bij UKV De Halter waar trainer Mariusz Gicewicz (tevens bondscoach) de twee sindsdien begeleidt. Daarnaast pakte hij een derde plaats tijdens het EK junioren (Grieks Romeins, -82kg).

 

Anouk Taggenbrock (rolstoelbasketbal)

Ze maakte haar debuut in Tokio, waardoor de Utrechtse Anouk Taggenbrock (27) zich Paralympisch kampioen mag noemen. Het was al een klein wonder dat Anouk deel uitmaakte van de selectie in Tokio. Tijdens een van de laatste trainingen in Nederland brak ze haar linker duim. Het was een ‘mooie’ breuk en ze kon toch mee naar Tokio. TeamNL schitterde op de Paralympics, met een sterke zege in de finale tegen China (50-31).

 

Stem voor 9 februari ook op jouw favoriet(en) via sportprijs-utrecht.nl

 

Sportprijs Utrecht 2021

Over de Sportprijs 2021

In de week van 14-18 februari 2022 vindt de jaarlijkse uitreiking van de Sportprijs Utrecht plaats. Met dit jaar een primeur: voor de eerste keer in de geschiedenis van de Sportprijs Utrecht, die sinds 1971 wordt georganiseerd, wordt er een tour gemaakt door de verschillende wijken van Utrecht. Winnaars van de categorieën sportvrijwilliger, sportaanbieder en de nieuwe categorie sportcompliment worden op deze manier verrast! Ook al waren er in 2021 minder topsportevenementen dan normaal door de coronapandemie, toch zijn er vele mooie prijzen binnengehaald door Utrechtse sporters, coaches en ploegen. Tevens hebben dit jaar de sportaanbieders en sportvrijwilligers wederom laten zien hoe veerkrachtig zij zijn. Dit alles is dan ook een compliment en beloning waard.

De nieuwe categorie sportcompliment is een aanmoedigingsprijs met als doel de bijzondere impact van de betreffende persoon/het initiatief in de schijnwerpers te zetten en daarmee extra te stimuleren. De genomineerden hebben een verhaal en een maatschappelijke impact gerealiseerd voor de sport, de wijk(en) of de stad en haar inwoners als geheel. Voor de traditionele categorieën, sporter, sporttalent, sportploeg en sportcoach wordt op 16 februari via social media een ode gebracht. Een visueel eerbetoon met hierin de mooiste Utrechtse sportmomenten van dit jaar op een rij, maar vooral ook een lofzang voor alle genomineerden.

Dit jaar is gekozen voor het thema Sport Verbindt. Hiermee wordt de veerkracht van sport als community in nasleep van de coronacrisis gevierd, maar ook de waarde ervan voor de stad als geheel. Want sport heeft juist de afgelopen tijd weer laten zien onmisbaar te zijn. Het geeft plezier en verbindt, verbroedert en stimuleert mensen tot samenwerking. Door deel te nemen vergroot je je wereld en je vriendenkring.

Als partner van SportUtrecht presenteert de Utrechtse Sportkrant alle genomineerden voor de Sportprijs Utrecht 2021.