Sterk optreden Dylan van Baarle in Parijs-Nice

Wielrennen Redactie

Dylan van Baarle had een vrije rol in Parijs-Nice. Die gebruikte de Veenendaler, die resideert in het mondaine Monaco, om zijn vorm bij te schaven voor het eerste wielermonument van 2021, Milaan-San Remo komende zaterdag. Van Baarle reed sterk in Frankrijk en eindigde in de slotrit als zesde. In het algemeen klassement was hij met de dertiende plaats de beste Nederlander. Winnaar werd verrassend de Duitser Maximilian Schachmann.

De meerdaagse koers eindigde dramatisch voor leider Primoz Roglic. Hij kwam op de slotdag tweemaal ten val waardoor de eindzege hem door de vingers glipte. Dat was de Sloveen ook al overkomen in de Tour de France vorig jaar. Toen moest hij aan het eind de gele trui afstaan aan zijn landgenoot Tadej Pogocar. Ook nu ging het dus mis terwijl zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma zich uit de naad werkten om de kopman bij te staan.

De afgelopen dagen had de Sloveen als een kannibaal huisgehouden. Zaterdag boekte hij nog een derde dagzege door de Zwitser Gino Mäder die de hele koers op kop had gereden, enkele meters voor de finish meedogenloos te passeren. Zondag was hij zelf lijdend voorwerp. Het peloton rook bloed toen Roglic ten val kwam en met een rood achterwerk en kapotte broek weer op de fiets klom. Hij kwam uiteindelijk met een achterstand van ruim drie minuten binnen en moest de leiderstrui afstaan aan Maximiliaan Schachmann, een ploeggenoot van Wilco Kelderman bij BORA-hansgrohe.

Van Baarle testte zich in de slotklim en merkte dat het met zijn conditie wel goed zit. Het Belgisch openingsweekend had hij bewust aan zich voorbij laten gaan. De Veenendaler hoopt op een olympisch ticket voor de tijdrit, nu ’zekerheidje’ Tom Dumoulin misschien wel voorgoed de fiets aan de wilgen heeft gehangen. Van Baarle zat keurig in de kopgroep en sprintte nog mee om de dagzege, maar was kansloos tegen Magnus Cort Nielsen. Hij werd zesde.

 

Ware thriller

Deels tegelijk met Parijs-Nico is er ook in Italië een hoog aangeschreven rittenkoers. De Tirreno-Adriatico eindigt dinsdag met een tijdrit, maar Tourwinnaar Pogacar heeft al een voorschot genomen op de eindzege. Hij pakte zondag 39 seconden op zijn grootste concurrent, Wout van Aert van Jumbo-Visma en heeft meer dan een minuut voorsprong in het klassement.  Toch stal een andere renner de show in de vijfde étappe. Mathieu van der Poel sprong ruim vijftig kikometer voor de finish weg en won solo na een onvervalste thriller. Hij ging helemaal kapot in de slotkilometers en leek nog door Pogacar achterhaald te worden maar hield van de voorsprong die meer dan drie minuten bedroeg op de streep nog tien seconden over. Minutenlang lag MVDP volkomen uitgeteld op de grond. Hij had niet eens de kracht meer gehad om te juichen, maar wel een nieuw huzarenstukje aan zijn toch al bizarre loopbaan als wegrenner toegevoegd. Op heroïsche wijze triomferen in de Amstel Gold Race, de Strade Bianche en na een lange solo in de Tirreno-Adriatico, waar ligt de grens voor Mathieu van der Poel?

 

Floortje Mackaij

In de GP Oetingen eindigde een zeer actieve Floortje Mackaij uit Woerden als zevende. De Italiaanse Elisa Balsamo zegevierde, voor de Belgische Jolien d’Hoore en Marianne Vos.