Sterk slot grootmeester Erwin l’Ami op Tata Steel

Schaken Redactie

In het Tata Steel Chess Tournament is Erwin l’Ami uit Woerden in de subtop geëindigd van de Challengers, de op een na sterkste groep. L’Ami verzamelde 7,5 punten uit 13 partijen. In de Challengers was de 18-jarige grootmeester Arjun Erigaisi uit India oppermachtig. Het hoofdtoernooi, de Masters, van dit hoog aangeschreven internationale schaakevenement dat zijn 84ste editie beleefde werd gewonnen door wereldkampioen Magnus Carlsen.

L’Ami kende in Wijk aan Zee een valse start door in de openingsronde te verliezen van de pas 17-jarige Jonas Buhl Berre uit Denemarken. Hij herstelde zich meteen door in de tweede ronde Jiner Zbhu uit China tot overgave te dwingen. In de partijen daarna versloeg de grootmeester uit Woerden de Russische  Polina Sghuvalova en Surya Shekhar Ganguly uit India, maar verloor hij van zijn landgenoot Lucas van Foreest. Hij eindigde sterk met twee winstpartijen. Behlave Ganguly moest ook Rinat Jumabayev er, op de slotdag, aan geloven. L’Ami werd uiteindelijk gedeeld vierde en was daarmee de beste Nederlander. Erigaisi scoorde maar liefst 10,5 punten, 2,5 meer dan de nummer twee.

In de hoofdgroep was Anish Giri na twee weken van stellingen doorgronden tegen de wereldtop de beste Nederlander met een vierde plaats. Hij scoorde 7,5, twee punten minder dan Carlsen.