Sterke Dylan van Baarle grijpt net naast ritzege in Vuelta

Wielrennen Hans van Ommeren

Bij de ‘rode vod’ - een kilometer voor de meet - leek hij geklopt. Maar wat kwam Dylan van Baarle nog akelig dichtbij. Uiteindelijk sneuvelde de Veenendaler op een wiel van de Franse ritwinnaar Alexandre Geniez. Eigenlijk had hij meer verdiend dan de tweede plaats, het krachtmens van Sky kleurde de finale van de twaalfde etappe van de Vuelta.

Met nog acht kilometer voor de boeg plaatste Van Baarle een jump die niet meteen beantwoord werd door zijn zeven medevluchters. Het achttal was overgebleven van een kopgroep van 18 die op een gegeven moment een voorsprong van meer dan tien minuten had op het peloton.

De Veenendaler had zijn aanval goed getimed. Eventjes rijdend in het zog van de motoren pakte hij enkele tientallen meters. Op zo’n moment moet je het geluk hebben dat de achtervolgers naar elkaar kijken en het, al is het maar voor korte tijd, stil valt. Dat gebeurde niet, al was het een dubbeltje op zijn kant want vooral de Belgen hoopten dat de anderen het vuile werk opknapten. Als eerste sloot de Oekraïner Padon aan bij de Nederlander maar hij verdomde het echt mee te werken en even later was het achttal weer herenigd.

Op het glooiende terrein viel de groep uiteen in twee stukken van vier. De kansen van Van Baarle op een ritzege leken gereduceerd tot nul omdat hij in het ‘verkeerde’ kwartet zat, maar in zijn eentje voegde hij zich bij de eerste vier. Een sterk staaltje dat echter veel kracht kostte. Het toonde wel aan dat de Veenendaler nog over reserves beschikte. In de sprint ging hij ze een voor een voorbij, behalve Geniez van AG2R die zich breed maakte en nog net buiten schot bleef.

 

Trechter

Overigens had de finishstrook de vorm van een trechter, niet handig als de renners er op volle snelheid overheen gaan. De beperkte ruimte resulteerde in een valpartij, veroorzaakt door een onoplettende official, waar ook Dylan van Baarle bij betrokken was. Het bleef gelukkig zonder fysieke gevolgen.

Dylan van Baarle wint zelden en een ritzege in de Ronde van Spanje zou zonder meer zijn allermooiste succes geweest zijn. Er komen nog kansen voor de Veenendaler, maar niet de komende drie dagen. Dan is het de beurt aan de klassementsrenners die een pittig menu van beklimmingen voorgeschoteld krijgen. Overigens nam de Spanjaard Jesus Herrada die ook in de oorspronkelijke kopgroep zat, de rode leiderstrui over. Wilco Kelderman staat zestiende, als zijn vorm goed is kan hij de komende dagen zeker stijgen in het klassement.