Sterke Lorena Wiebes slaat toe in Spaanse openingsrit

Wielrennen Redactie

Een pauze van een half uur omdat het peloton de verkeerde kant was opgestuurd, een valpartij in de slotkilometers. De eerste etappe van de Madrid Challenge verliep allesbehalve vlekkeloos. Temidden van alle tumult hield Lorena Wiebes het hoofd koel. De 21-jarige Mijdrechtse sprintte met veel kracht naar de zege en mag zaterdag in de individuele tijdrit van start gaan in het leiderstricot. Zondag eindigt de rittenkoers in Madrid.

De Madrid Challenge was er voor het eerst in 2015 en begon als eendagswedstrijd. Dit jaar volgde een uitbreiding naar drie ritten in de periferie van de La Vuelta a España. Even dreigde het corona roet in het eten te gooien, maar de organisatie nam maatregelen om het besmettingsgevaar in te dammen zodat de vrouwen hun wielerseizoen waardig kunnen afsluiten, al is er dan geen publiek.

Zondag is de slotrit in Madrid, dan rijden de vrouwen een aantal rondes over een lokaal parcours waar later ook de mannen over gaan. Wiebes is dan opnieuw de grote favoriet, maar of ze de leiderstrui dan nog aan heeft valt te betwijfelen. Die verhuist zaterdag ongetwijfeld naar de schouders van een tijdritspecialiste, misschien wel Ellen van Dijk uit Woerden.

Dat Wiebes sterk is bewees ze wel op de openingsdag. De finale was lastig omdat het parcours omhoog liep maar Wiebes had er geen moeite mee en klopte op de meet de Italiaanse Elisa Balsamo en de Duitse Lisa Brennauer met overmacht.