Strade Bianche: heroïek op de gravelpaden in Toscane

Wielrennen Redactie

Rijden over onverharde wegen in het fraaie Toscane. Tijd voor Strade Bianche weet elke wielerliefhebber. Hoewel de koers over de witte wegen relatief jong is neemt de populariteit in hoog tempo toe. De heroïek viert immers hoogtij. Utrechter Martijn Tusveld behoort zaterdag bij de mannen tot de deelnemers. Annemiek van Vleuten hoopt een drieluik te voltooien, maar de Woerdense toppers Floortje Mackaij en Ellen van Dijk zullen haar graag in de wielen rijden.

Voor Van Vleuten is het de kans op revanche nadat ze in de Omloop het Nieuwsblad zat te slapen, zoals ze eerlijk toegaf. ‘Helaas zat ik op een cruciaal moment niet van voren, waardoor ik de slag miste. Ik moet er gewoon bijzitten als er een groep van dertig rensters wegrijdt.’

De koers over flink wat grind- en zandpaden, ongeveer een derde van de hele afstand, ligt de in Utrecht geboren profrenster van Movistar erg goed. Ze zegevierde in 2019 en in 2020. De finish ligt als vanouds op het beroemde Piazza del Campo in Siena. De grootste concurrent lijkt dit jaar wereldkampioene Anna van der Breggen te zijn, die in de Omloop al toonde in grootse vorm te verkeren.

Bij de mannen wordt het naar verwachting een titanenduel tussen de twee rivalen van de cross, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, de winnaar van vorig jaar. Met nog meer kapers op de kust zoals wereldkampioen Julian Alaphillipe. Martijn Tusveld, sterk in de Tour du Var waar hij het bergklassement won, hoeft zich niet druk te maken over een topklassering. De Utrechter rijdt in dienst van Romain Bardet. Team DSM vaardigt drie van de in totaal tien Nederlanders af naar Italië. Bauke Mollema mag ook onder de kanshebbers geschaard worden.